Великобритания готви закон за безопасността в интернет

Британски закон цели да направи технологичните платформи по-отговорни
(снимка: CC0 Public Domain)

Правителството на Обединеното кралство ще представи на парламента законопроект за онлайн безопасността. Документът цели да направи технологичните компании по-отговорни за премахването на незаконно съдържание от техните платформи – такова, което насърчава тероризъм или насилие, порнография, онлайн тормоз и сексуално посегателство над деца.

Ако изискванията на закона не бъдат спазени, социалните мрежи могат да бъдат глобени до 10% от глобалния им доход или блокирани, а техните лидери да носят отговорност за нарушения – до две години затвор, съобщи Блумбърг.

Съгласно закона, независимият телекомуникационен регулатор на Обединеното кралство (Ofcom) ще има правото да иска информация от компаниите. Той отговаря за изучаването на алгоритмите и системите в големите технологични платформи, които могат да разпространяват вредно съдържание в интернет.

Висшите ръководители на компаниите също ще носят наказателна отговорност, ако унищожат доказателства, не докладват на Ofcom за разследване на нарушение, предоставят невярна информация или по друг начин възпрепятстват регулаторните проверки.

Законът включва още:

  • Изискване на доказателство за възраст на всички уебсайтове, които хостват порнография;
  • Мерки за борба с анонимното тролване, обидите и нежеланите контакти в социалните мрежи;
  • Криминализиране на т.нар. киберфлашинг (изпращане на неприлични изображения);
  • Изискване на компаниите да докладват съдържание за сексуално насилие над деца на Националната агенция по престъпността на Обединеното кралство;
  • Право на потребителите да се свързват с платформите, ако смятат, че публикациите им са били несправедливо премахнати.

Според Министерството на културата, медиите и спорта на Обединеното кралство новинарското съдържание и пресата ще бъдат освободени от регулиране. Най-големите платформи и техните приложения ще се класифицират като „Категория 1”, а също така ще трябва да ограничават легалното, но вредно съдържание, чиито характеристики ще бъдат обявени от законодателите по-късно.

След като законопроектът бъде представен на парламента, ще отнеме няколко месеца за по-нататъшно усъвършенстване и гласуване, преди документът да получи одобрението на кралицата на Великобритания, след което да стане закон.

Коментари по темата: „Великобритания готви закон за безопасността в интернет”

добавете коментар...

  1. Хараламби

    Демек, ако не подкрепяте пропагандата на правителството ще бъдете аретувани !

    1984

  2. :o)

    това затягане на мерките ми прилича на – ще пишете каквото и когато ние преценим, че е правилно 🙂
    Нарича се цензура и погазване на свободата на словото.
    Тревожна препратка към книгата “1984”

  3. Blackthorn

    Хайл Хитлер!

Коментар