Погнаха големите онлайн платформи за „дезинформация”

Проблемът с дезинформацията в социалните мрежи става все по-остър
(снимка: CC0 Public Domain)

Големите уеб-платформи бяха посочени като проводници на дезинформация в последните дни. Към някои от тях бяха отправени директни обвинения и искания да затегнат контрола над съдържанието, което потребителите споделят онлайн. Всред всички искания се откроява и настояването да се филтрира съдържанието, което е на езици, различни от английския.

Повече от 250 медицински специалисти подписаха отворено писмо, призоваващо Spotify да ограничи разпространението на дезинформация за коронавируса в платформата си. „Като позволява разпространението на фалшиви и обществено вредни твърдения, Spotify дава възможност на своите хоствани медии да навредят на общественото доверие в научните изследвания и да сеят съмнение в достоверността на насоките, базирани на данни, предлагани от медицински специалисти”, се казва в писмото, на което се позовава по темата в CNET.

Обект на прицел съвсем конкретно е подкастът на комика Джо Роган. В епизод от 31 декември той дава думата на д-р Робърт Малоун – имунолог, създател на технологията на иРНК, който има редица аргументи за скептицизъм относно ваксините, базирани на тази технология.

Почти едновременно с това активистки групи обявиха, че най-големият канал за споделяне на видео в глобалната мрежа не прави достатъчно, за да предотврати разпространението на дезинформация. Те настояват за крути мерки за спиране на разпространението на „фалшиви новини” с фокус върху източниците, които боравят с езици, различни от английския.

Около 80 организации са подписали съвместното писмо до главния изпълнителен директор на YouTube. В посланието се казва, че платформата е „един от основните проводници на онлайн дезинформация в световен мащаб”. Сред подписалите се има организации от Европа, Африка, Азия, Близкия изток и Америка. Всички те настояват онлайн каналът да предприеме по-крути действия срещу видеоклиповете срещу ваксините и дезинформацията относно избори.

Кого да слушам, кому да вярвам

Проблемът с дезинформацията в социалните мрежи става все по-остър, но той е и изключително труден за решаване. За читателите, зрителите и слушателите информационният поток е крайно объркващ.

По здравните тематики учени, изследователи, лекари, политици и други авторитети заемат различни и нерядко диаметрално противоположни позиции. Дебатът, който раздира обществата и участниците в социалните мрежи, всъщност се базира на добре аргументиран спор между специалисти, всеки от които е доказал стойността си многократно.

Към всичко това следва да се прибавят и новото поколение геополитически войни, които наливат масло в огъня. Търканията между големи държави вълнуват обществеността. Затова в социалните мрежи закономерно се промъкват обвинения като например за „прокарване” на интереси, налагане на „хватки”, облагодетелстване и др.

Геополитическото напрежение постоянно се подклажда от нови и нови „мерки”, санкции, митнически налози, забрани за покупка, ограничения за продажба, както и от все по-често наблюдаваните масирани кибератаки.

Други езици

За първи път в глобалния дебат за дезинформацията специално внимание се отделя на съдържанието, което е на езици, различни от доминиращия – английския. Според авторите на едно от писмата, проблемът се усложнява, когато фалшивото съдържание не е на английски или „произхожда от развиващи се страни”. Изброени са примери от цял свят, които имат потенциал да нанесат вреда в реалния живот, защото минават извън „радара” на политиките за филтриране на съдържанието.

По-крути мерки

Авторите на двете писма смятат, че сегашните мерки за чистота на съдържанието са „недостатъчни”. Те настояват не само „дезинформацията” да се трие, но и да се работи за „развенчаване на неистините”. Авторите на невярна информация пък трябва да се разглеждат като системни нарушители и към тях следва да се подхожда като към съзнателно извършващи престъпления.

В началото на годината подобен призив отправи и милиардерът Бил Гейтс, един от най-влиятелните хора на Земята. Той заяви, че социалните медии са в основата на задълбочаващото се недоверие и разделение в обществото днес. Мнението му е, че ще са нужни регулации, за да се определи как да бъдат използвани технологичните платформи.

Правителствата, според Гейтс, трябва да въведат правила, които контролират какво се излъчва по телевизията и какво може да се говори в социалните медии.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Погнаха големите онлайн платформи за „дезинформация””

добавете коментар...

  1. Бабави

    От 3 г. при зареждането на браузерите Мозила или Гугъл на дисплея ми “цъфти” Spotify.
    Опитвам се безуспешно да го деинсталирам /имам и лично мнение, че се опитва да ми прави “контрол”/комунистически, военен и строруски…темата е от дос масива и касае неща при мен/, но никъде не излиза откъде е инсталирането му, няма го в приложенията, изтеглени от мен.
    Друг паразит, прикрепен от доста време на същия принцип е Гугъл Хромиум, а и един преводач, не лош, но пък какво прави директно при входа в Мозила?
    Най-съм доволна от Мозила,и от Гугъл оригинал/ ако не е българският за неграмотните с едрия шрифт и други дразнители/.
    Даже се изтегля Гугъл изцяло и се бърника отвсякъде.
    Какво ще правя, ако ми дойде и превод от пущу?
    /вчера пък получих в е-мейла си в абв оригинален мейл от Китай, с йероглифи, касае някакъв пътник от Хонгконг, Гугъл преводача се справи до някъде,доволна съм/.

  2. George Orwell

    Светът на 1984 ни очаква. Неизбежно е!

  3. ники

    Не ни чака нищо хубаво с такива “радетели” на свободното слово.

  4. ..

    На някой му пречи свободата на словото и плаща на едни пелтеци да подписват нек’ви хартийки и да ги пращат насам-натам.

    Забележете, че в статията е споменат единствено д-р Робърт Малоун, всички останали са буквално анонимни …

    Е, няма как да вярвам на (недо)учени, които се противопоставят с неадекватно бращолевене срещу най-големите светила в науката.

Коментар