Робот се провира в белите дробове и открива рак

Робот с магнитни „пипала може да достигне до повечето области на белия дроб
(снимка: University of Leeds)

Нов, ултра-тънък робот, разработен от учени на Университета в Лийдс, е способен да приеме формата на червейче или пипало, което може да се провира из дълбините на белите дробове, за да инспектира подозрителни лезии или да доставя лекарства.

Роботът е замислен, за да разшири обхвата на това, което е известно като „бронхоскоп” – медицински инструмент, подобен на тръба, използван за изследване на белите дробове и дихателните пътища. За да извършат детайлен преглед, лекарите следва да проникнат с бронхоскопа през носа и устата в бронхиалните пътища, след което през тръбата да изпратят по-фина, 2-милиметрова тръбичка на катетър, който да навлезе във вътрешността за по-дълбоко проучване на дихателните пътища.

Но този подход има ограничения, най-вече в маневреността. В резултат, някои участъци от тъканта остават извън обсега на изследването. Затова учените от Университета в Лийдс са решили да проектират по-гъвкаво устройство, което може да бъде по-фино контролирано, веднъж навлязло в тялото. Резултатът е робот, състоящ се от свързани цилиндрични сегменти, изработени от мек еластомер и вградени с малки магнитни частици.

Това означава, че под въздействието на магнитно поле отделните сегменти могат да се движат независимо. Това прави робота изключително гъвкав и способен да си проправя път през извивките на каналчетата в белите дробове.

„Робот или катетър с магнитни „пипала”, които са дебели 2 милиметра и чиято форма може да бъде контролирана чрез магнитно поле, може да достигне до повечето области на белия дроб и би бил важен клиничен инструмент при изследване и лечение на възможен рак на белия дроб и други белодробни заболявания”, казва професор Пиетро Валдастри, който ръководи изследването.

„Нашата технология използва автономна магнитна система за насочване, която премахва необходимостта пациентите да бъдат облъчвани с рентгенови лъчи, докато се извършва процедурата”, допълва той.

Все още са необходими години, преди технологията да бъде въведена в употреба в болниците, но учените вярват, че нейната прецизност и автономна природа ще предложат много по-ефективни средства за инспектиране на лезии, вземане на тъканни проби или доставяне на противоракови лекарства на труднодостъпни места.

„Тази нова технология ще позволи по-надеждно и безопасно да се диагностицира и лекува рак на белия дроб, насочвайки инструментите в периферията на белите дробове без използване на допълнителни рентгенови лъчи”, обяснява д-р Сесилия Помпили, член на изследователския екип.

Коментар