Пускат първа по рода си сателитна клетъчна станция

Сателитите на Link Global ще решат световен проблем с „нулевия интернет достъп”
(снимка: Lynk / Twitter)

Американската компания Lynk Global обяви, че е готова да пусне в употреба първата в света комерсиална космическа клетъчна станция. След разполагането на най-новия си сателит в орбита фирмата вече има оперативен лиценз от Федералната комисия по комуникациите на САЩ.

Lynk Global предлага сателитна комуникация директно до телефоните на потребителите. Отличителна черта на услугата спрямо другите сателитни интернет услуги е, че работи със съществуващите мобилни устройства и не изисква от потребителите да притежават специализирани телефони.

Компанията заяви, че разполагането в орбита на Lynk Tower 1 и успешното провеждане на първоначалната проверка са завършени и позиционират космическата базова станция като готова за търговски старт на услугите.

Изпълнителният директор и съосновател на Lynk Global Чарлз Милър заяви, че най-новото постижение оставя компанията на „месеци разстояние” от решаването на „световния проблем с нулевия G” (липса на достъп до интернет). По думите му, с това се затваря „90-процентова разлика в мобилното покритие на повърхността на планетата”.

По данни на фирмата, повече от три милиарда души годишно, макар да притежават мобилен телефон, остават без свързаност за продължителни периоди от време. Наред с това още 1 милиард души отказват да си купят телефон, просто защото нямат мобилно покритие там, където живеят и работят. Това е, което фирмата нарича „0G проблем” за четири милиарда души по света.

По време на MWC 2022 в Барселона Милър каза пред Mobile World Live, че компанията вече е договорила сделки с осем оператора и има за цел да добави още четири до момента, в който започне да предлага търговските си услуги.

Технологията на Lynk Tower 1 позволява свързване на хиляди уникални устройства, включително смартфони, базови телефони и клетъчни устройства за „интернет на нещата” (IoT), като например автомобили, камиони и даже смарт-трактори.

Компанията се хвали, че е изпреварила други фирми, на които – според нея – са били необходими години, за да проектират и тестват своите нови концепции за космически сателити. Процесът на разработка на сателитите на Lynk се основава на „стратегия за бързо научаване чрез практика, която позволява на фирмата да повтаря и усъвършенства нови технологии за космически сателити няколко пъти годишно”.

Коментари по темата: „Пускат първа по рода си сателитна клетъчна станция”

добавете коментар...

  1. Кретенофлог

    Малоумно някакво се напънало … и аха да каже нещо. Но не му стигнал мозъка.

  2. Уфофлог

    Тъпото пак се прай на умен…

  3. Фофу

    Blackthorn Ако избухне глобална война, космоса ще ти е последна грижа.

  4. Blackthorn

    Не спряха да пълнят космоса с боклук, а ако избухне глобална война космосът буквално ще се препълни с боклук!

Коментар