Задават се строги регулации за онлайн платформите в ЕС

На големите онлайн платформи ще бъдат наложени сериозни ограничения в ЕС
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският съюз подготвя съгласуването на закон, който значително ще ограничи дейността на големите технологични компании. По-специално, от тях ще се изисква много по-внимателно да контролират съдържанието, публикувано на техните платформи.

Законът за цифровите услуги (DSA) установява за първи път основни стандарти за безопасност на потребителите в интернет. Ще бъде забранено, например, насочването на реклами въз основа на религия, пол или интимни предпочитания на потребителите.

Забраната ще включва и манипулативни елементи на интерфейсите – така наречените „тъмни модели”, които принуждават потребителите на услуги да се съгласят с това, от което не се нуждаят, твърди публикация на Файненшъл Таймс.

Новият набор от правила, които ще бъдат съгласувани между страните-членки на ЕС, Европейската комисия и Европейския парламент, предвижда и мерки за защита на децата в интернет. Непълнолетните ще бъдат пълноправни потребители на услугите, което означава, че платформи като YouTube и TikTok ще трябва да формулират правилата за използване на услугите по такъв начин, че непълнолетните да могат да ги разбират. Децата също ще престанат да бъдат целева аудитория на таргетираната реклама.

Администраторите на платформите ще имат задължението да разкриват мерките, които предприемат за защита на потребителите от дезинформация и пропаганда – същото важи и за търсачките.

На по-малките платформи ще бъде дадено време да се адаптират към изискванията на новия закон, докато големите компании, включително Google и Amazon, ще трябва да се съобразят със закона веднага след влизането му в сила.

Освен това самите технологични гиганти ще финансират надзорните органи: на собствениците на сайтове, в които са регистрирани над 45 милиона европейски потребители, това ще струва от 20 до 30 милиона евро годишно. Санкцията за нарушаване на закона предвижда глоба до 6% от световния им оборот.

Очаква се политиците да постигнат споразумение относно DSA в най-кратки срокове, но всичко може да бъде отменено в последния момент: докато „зелените” говорят за необходимостта от по-ефективно защита на поверителността на потребителите, либералите защитават интересите на бизнеса.

Коментари по темата: „Задават се строги регулации за онлайн платформите в ЕС”

добавете коментар...

  1. Анхел

    Хей, и да четете само политкоректните сайтове и новини.

Коментар