Индустриален гигант изкупува перални заради чиповете

Индустрията се чуди откъде да се снабди с чипове – защо не от пералните…
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният недостиг на полупроводникови компоненти принуди голям индустриален конгломерат да изкупува перални машини и да извлича от тях необходимите за собственото му производство чипове.

Нестандартният метод за добив на полупроводникови компоненти стана достояние на участниците в отчетната конференция за тримесечието на холандската група ASML. Главният изпълнителен директор на компанията Питър Уенинк не уточни за кой индустриален конгломерат става дума, но отбеляза, че отчаяното ръководство на производителя е споделило с него проблема си миналата седмица.

Това, според Уеник, показва, че недостигът на полупроводникови компоненти няма да бъде преодолян в близко бъдеще – поне в някои индустрии, отбелязва Блумбърг. Автомобилната индустрия страда най-много от недостига на чипове. Tesla потвърди, че производството все още е възпрепятствано от недостиг на полупроводникови компоненти, а Toyota вече е принудена да намали плановете си за производство на автомобили с около 100 000 единици за 2022 г.

През март продажбите на леки автомобили на петте най-големи европейски пазара бяха с 40% под нивото отпреди пандемията – през 2019 г., според анализатори на Блумбърг. Това потвърждава сериозността и неотложността от мерки за преодоляване на кризата с полупроводниковите компоненти.

Светът изпитва спад в търсенето на потребителска електроника, но досега това не е оказало забележимо въздействие върху производството на чипове. Тайванският гигант TSMC обяви миналата седмица, че на практика не му е останал свободен капацитет за производство на чипове за 2022 г.

А известен голям китайски производител, както твърди шефът на ASML, напълно е разпродал производствените си мощности до 2023 г. Допълнителни негативни фактори сега са блокирането в Китай заради новата вълна на коронавируса и последиците от земетресението в Япония.

Коментар