САЩ забраниха изпитанията с противосателитни ракети

Повредата на спътниците може да доведе до спиране на жизненоважни услуги
(снимка: CC0 Public Domain)

САЩ станаха първата страна в света, която забранява изпитанията на ракети срещу космически спътници. Вицепрезидентът Камала Харис, която председателства Националния съвет по космическите въпроси, каза, че подобни тестове са „безразсъдни”.

САЩ, Китай, Индия и Русия са извършвали множество такива изпитания и са генерирали голям обем космически отломки, посочи Харис. „Просто казано, тези тестове са опасни и ние няма да ги провеждаме”. По думите ѝ, това е част от стратегията на САЩ за насърчаване на отговорното използване на космоса.

Спирането на тестването на противосателитни ракети за директно издигане (ASAT) би трябвало да защити спътниците в ниска земна орбита. Това е важно в момент, в който все повече страни изграждат свои сателитни мрежи именно в ниската земна орбита.

„Отломките представляват риск за безопасността на нашите астронавти, нашите спътници и нашето комерсиално присъствие”, каза Харис, цитирана от BBC. „Едно парче космически боклук с размерите на баскетболна топка, което се движи с хиляди километри в час, би унищожило сателит. Дори отломка, малка като песъчинка, може да причини сериозни щети”.

Ако отломките се сблъскат с работещи спътници, това може да доведе до спиране или силно смущение на жизненоважни услуги като GPS и синхронизацията на времето.

Като цяло тези тестове застрашават дългосрочната устойчивост на космическото пространство, изследването и използването на космоса от всички нации, добави Харис.

Коментар