Автономна кола постигна рекорд от над 300 км/ч

Екипът PoliMOVE, който стои зад рекордното постижение на безпилотния Dallara AV-21
(снимка: Indy Autonomous Challenge)

Състезателен отбор в надпреварата Indy Autonomous Challenge (IAC) постави нов рекорд за наземна скорост на безпилотен автомобил, записвайки 309,3 км/ч. Рекордът е отчетен на пистата за космически совалки в космическия център Кенеди, САЩ.

Състезателният отбор PoliMOVE, съвместен проект на Политехническия институт в Милано и Университета на Алабама, спечели първото в света състезание за автономни коли на магистралата на Лас Вегас през януари, като взе 150 000 щатски долара награда. Сега обаче името му бе записано и в рекордите за скорост на този тип превозни средства.

Странно е как автомобил без шофьор се слави с това, че се движи бързо по права линия – без човек в купето е трудно да си представим къде е тръпката и откъде извира чувство за адреналин, коментира постижението NewAtlas.

От друга страна, става въпрос за състезание за технологично развитие, в най-чистия му вид. Самоуправляемите автомобили засега са известни с това, че „карат” доста предпазливо, но предизвикателствата пред тях тепърва ще се разрастват, което рано или късно ще включва и рязко ускорение, остър завой и бързо движение по права линия.

Затова автономните коли трябва да „тренират” своите бордови системи с изкуствен интелект са справяне с необичайни ситуации. Това обяснява защо състезанието IAC привлича голям интерес от цял свят: в него се регистрираха впечатляващите 41 университетски отбора.

Автомобилът, който постави рекорда, Dallara AV-21, е оборудван с LiDAR, камери, сензори, самоуправляващи се задвижващи механизми, графичен процесор Nvidia Quadro RTX 8000 и модул за автономно шофиране.

„Ние управлявахме кола, работеща само с алгоритми”, каза проф. Серджо Саварези, ръководител на екипа от страна на Политехническия институт в Милано. „Тук прецизността е от първостепенно значение и всяка малка грешка при прогнозирането би могла да доведе до съвсем различен резултат. Тези данни ще бъдат предоставени на всички и индустрията ще се възползва от нашата работа и наученото”.

Коментар