Започват клинични тестове на интерфейс мозък-компютър

Системата Stentrode вече преминава в етап на клинични изпитания
(снимка: synchron.com)

В САЩ започнаха клинични изпитания на първата комерсиална система за мозъчно-компютърен интерфейс (BCI), разработена от Synchron. Ако опитите са успешни, системата може да се използва навсякъде и пациентите с парализа отново ще имат контакт с външния свят.

В началния етап системата Stentrode трябва да докаже своята безопасност, както и способността си да работи ефективно с цифрови устройства без помощта на ръцете. Системите за интерфейс мозък-компютър могат да улеснят комуникацията на хора с увреждания с външния свят. Според официални данни, само в САЩ има 5 милиона потенциални потребители на такива системи.

Synchron, компанията, разработила системата, вече изпреварва добре познатия си конкурент Neuralink на Илон Мъск, който има повече финансиране, но все още не е формирал напълно екипа. Миналата година Neuralink събра 205 милиона долара, докато Synchron привлече само 70 милиона долара.

Когато бъдат имплантирани, електродите на Stentrode преминават през кръвоносните съдове към мозъка (при Neuralink те се имплантират директно в черепа) и системата започва да превежда мозъчната активност в електрически сигнали, което позволява на пациентите да боравят с текстови съобщения, имейли, да извършват онлайн пазаруване или други сравнително прости задачи.

Досега подобни проекти получаваха разрешения само за краткосрочни серии от експерименти в лабораториите. Но ако новата серия от изпитания е успешна, програмата ще бъде разширена, за да позволи на пациентите да използват системата мозък-компютър в дългосрочен план. И през следващите няколко години системата Stentrode вероятно ще излезе на пазара.

Коментар