Канада се загрижи за престъпленията на Луната

В обсега на канадския наказателен кодекс вече е и Луната
(снимка: NASA)

Канадските власти възнамеряват да въведат редица изменения в действащия наказателен кодекс на страната, с които ще търсят отговорност за престъпления, извършени на Луната и в други места от космоса.

Съответният законопроект премина на първо четене в Камарата на общините на Канада на 29 април, съобщи специализираният онлайн ресурс Space. Промените в канадския наказателен кодекс за престъпления в космоса се съдържат в раздел 18 от законопроект C-19.

Властите сметнаха за необходимо да направят изменения в кодекса, след като Канада се присъедини към проекта Lunar Gateway, който се изпълнява от НАСА и включва изграждане на пилотирана лунна станция. Сега вече станцията, повърхността на Луната и апаратите, които ще бъдат използвани за доставка на астронавтите от станцията до земния спътник и обратно, стават обект на новия закон.

В резултат на промяната канадците, които извършват престъпления в космоса, ще бъдат преследвани в съответствие с наказателния кодекс на страната.

Понастоящем като основа на международното космическо право служи Договорът за космическото пространство, който е подписан през 1967 г. от повече от 100 държави.

Освен това, отделно междуправителствено споразумение действа на Международната космическа станция (МКС) и позволява на държавите партньори да разширят своята национална юрисдикция в космическото пространство. Що се отнася до Канада, страната е миноритарен партньор в МКС.

Коментар