САЩ ще сертифицират пилотите на „летящи таксита“

Сертифицирането на пилотите на летящите таксита няма да забави проектите за самите апарати (снимка: CC0 Public Domain)

Федералната авиационна администрация на САЩ заяви във вторник, че е „променила курса“ по отношение на одобряването на пилотите на бъдещите електрически самолети с вертикално излитане и кацане (eVTOL), но службата не очаква забавяния на сертифицирането или оперативните одобрения.

eVTOL са рекламирани като „въздушни таксита“. Те се считат за бъдещето на градската въздушна мобилност. Технологията за бързо придвижване из градовете посредством машините с вертикално излитане и кацане предизвикват огромен интерес по целия свят, а все повече компании-производители стават публични.

ФАА заяви, че ще се стреми към „предвидима рамка, която по-добре да задоволи нуждата от обучение и сертифициране на пилотите“, управляващи тези нови самолети. „Гъвкавостта ще елиминира необходимостта от специални условия и изключения“, добави авио-службата.

Изглежда, че ФАА променя своя регулаторен подход, тъй като разпоредбите, предназначени за традиционни самолети и хеликоптери, „не предвиждат необходимостта от обучение на пилотите за управление на машини с тяга, които излитат в режим на хеликоптер, преминават в режим на движение на самолет за летене и след това преминават обратно в режим на хеликоптер с цел кацане“.

Решението е „вредно за безопасността“, коментира пък Пийт Бънс, който оглавява Асоциацията на производителите на авиация с общо предназначение (GAMA). По думите му, решението на авио-регулатора „увеличава драстично натоварването на ФАА“ и е „лоша политика по много причини“.

Междувременно ФАА потвърди, че процесът „за сертифициране на самите самолети остава непроменен“. Регулаторът подчерта, че „цялата разработка, извършена от настоящите кандидати, остава валидна, и промените в нашия регулаторен подход не следва да забавят техните проекти“.

Коментар