Ню Йорк налага мораториум върху добива на криптопари

Ню Йорк е на път да охлади бума на “мините” за криптопари (снимка: CC0 Public Domain)

Бумът в добива на криптовалути в щата Ню Йорк изглежда е на път да стихне, след като местният сенат прие законопроект, който ще спре новите разрешителни за някои електроцентрали с изкопаеми горива, чиято енергия захранва съоръженията за „копаене“ на виртуалните пари. Мярката, която инициира проучване за въздействието на „минните“ инсталации върху околната среда в щата, беше приета от Държавното събрание по-рано тази година.

Обещавайки нови работни места, крипто-индустрията предизвика разделение сред местните законодатели. Те се счепкаха по въпроса дали мораториумът ще доведе до по-големи екологични или до по-големи икономически щети. Разговорите продължиха до късно вечерта.

Сега законопроектът ще трябва да бъде подписан от губернатора Кати Хочул. Тя може и да реши да му наложи вето.

Миналият месец Хочул получи дарение от 40 000 долара от главен изпълнителен директор на компания, която управлява бивш алуминиев завод, превърнат в съоръжение за добив на криптовалути, според данни на The New York Times.

След като Китай въведе ограничения за добиването на койни миналата година, много от ентусиастите преместиха дейността си на други места по света. Ню Йорк, с неговото изобилие от водноелектрически централи и пенсионирани инсталации за добив на електричество от изкопаеми горива, които могат да бъдат рестартирани, бързо се превърна в нов глобален център за криптопари.

Това възраждане на изкопаемите горива предизвика реакция от някои жители и защитници на околната среда. Те се притесняват, че възродените инсталации за енергия от изкопаеми горива вредят на здравето на хората и екосистемите. Освен това са на път да се провалят усилията на щата да даде своя принос срещу изменението на климата.

Новата норма предвижда двегодишен мораториум върху всякакви нови разрешения за дейности за добив на криптовалута, които използват специфичната проверка на транзакциите в блокчейна – процес, който консумира много енергия. Подходът, наречен proof-of-work, е в основата на двете най-големи криптовалути – Bitcoin и Ethereum.

Търсенето на енергия заради добива на криптопари е заплаха за целите в областта на климата, поставени от щата Ню Йорк през 2019 г. Тогава местната власт пое ангажимент щатът да намали емисиите на парникови газове с 85 процента до 2050 г.

Законопроектът не касае вече действащите системи за добив на криптовалути и не спира дейностите операции, които работят с възобновяема енергия или които използват по-малко енергоемки процеси.

Коментари по темата: „Ню Йорк налага мораториум върху добива на криптопари”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Комунисти в действие!

Коментар