Създават цифров шрифт по почерка на Христо Ботев

Обявяването на шрифта по почерка на Христо Ботев съвпадна с тържественото отбелязване на патронния празник на СУ „Христо Ботев” в читалището на град Драгоман
(снимка: НКПС, БОРИКА)

Почеркът на още една свята за българите историческа личност ще бъде възроден в цифров вид. Създаването на общодостъпен цифров шрифт по почерка на знаменития български поет Христо Ботев е следващият мащабен проект, който Национална картова и платежна схема (НКПС), част от БОРИКА АД, представя с подкрепата на графично студио „Пункт”.

„За никой българин не е писано и казано толкова, колкото за Христо Ботев. Въпреки това се стига до парадокс – казаното отлита, написаното остава, но с времето избледнява… Дигитализираното обаче е вечно. Това е и нашата цел – да съхраним българските светини чрез дигитализация на писменото наследство, да ги доближим до съвременния българин и да ги завещаем на бъдещите поколения”, сподели Стоилка Арсова, директор на НКПС.

Инициативата за възраждане почерка на славна историческа личност е втора подобна, насочена към поощряване на българската писменост в съвременния дигитален свят. Година по-рано у нас беше създаден първият дигитален шрифт по почерка на Апостола на свободата Васил Левски, а в следващите години НКПС и нейните партньори ще дигитализират почерците на още две знаменити личности.

В процеса на създаване на шрифта са използвани оригинални ръкописи на Ботев, съхранени в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, както и общодостъпни документи от Национален музей „Христо Ботев” в град Карлово. Разговорите с Боян Ботев, наследник на революционера, неимоверно допринасят за реализацията на този важен и обществено значим проект.

Най-голямото предизвикателство в процеса на дигитализация на почерка от ръкописите на Христо Ботев е четливостта. За извличане на всички малки и големи букви на български и латински език, цифри, пунктуация и други символи са използвани общо 17 ръкописни документа.

„Десетте месеца, в които работихме по шрифта, бяха вълнуващо приключение, доближаващо се до методичното сглобяване на един пъзел. Проектът бе пример за отлично партньорство между няколко институции, без чиято помощ резултатът нямаше да бъде същият”, разказа Краси Ставрев, креативен директор в студио „Пункт”.

Претворяването на почерк на историческа личност в дигитален шрифт е несъмнено огромно предизвикателство, най-вече поради динамичното естество на ръкописа, допълни той.

“Във всяко едно писмо на Ботев откривахме уникалния заряд, в който са се отпечатали възрастта на поета и неговото моментно душевно състояние. Нелека беше задачата да уловим и обобщим този характер. Създавайки четлив и съвременен шрифт, искаме да изградим мост между епохата на Възраждането и съвремието”, каза Ставрев.

Вълнението и трепетът при изписването на буквите правят сериозно впечатление в писменото наследство на Христо Ботев. При прегледа на качеството рецензентът на проекта Кирил Златков заключва, че почти всички редовни букви и голяма част от главните са добре запазени и това е позволило те директно да се дигитализират и използват.

Шрифтът се предоставя напълно безвъзмездно на желаещите след попълване на декларация за целите на използването му на уебсайта на проекта.

Коментари по темата: „Създават цифров шрифт по почерка на Христо Ботев”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Криворазбран “патриотизъм”.

Коментар