Китай води колоната от врагове на Интернет

Никой повече не трябва да бъде спиран да публикува новини или да пише блогове. С това послание се обърнаха към света над 100 журналисти от базираната в Париж група "Репортери без граници”.
В сряда приключи 24-часов протест срещу он-лайн цензурата. Негов инициатор е именно “Репортери без граници”, която отстоява свободата на пресата. В оповестения от групата списък от 13 врагове на Интернет влизат Беларус, Китай, Куба, Египет, Иран, Северна Корея, Саудитска Арабия, Сирия, Узбекистан, Мианмар, Туркменистан, Тунис и Виетнам.
Това са “най-лошите престъпници”, които упражняват систематична он-лайн цензура, твърдят от “Репортери без граници”. В света общо 61 души са в затвора в момента, заради това, че са публикували в Интернет “подривно” съдържание, според определението на страните, в които са арестувани тези хора.
Начело в списъка от врагове на Интернет е Китай, в която са 52 от всички затворници. През ноември 2003 г. един от тях, Цзян Лижун, беше осъден на четири години, заради про-демократична публикация в интернет.
“Репортери без граници” притежава копие от съдебното решение по случая, на базата на което твърди, че търсачката Yahoo е помогнала на китайската полиция да идентифицира Лижун. Мултинационални компании си сътрудничат с китайското правителство при филтрирането на Интернет и проследяването на кибер-дисиденти, посочват от авторитетната журналистическа организация.
На практика, всички 13 страни са в списъка на “Репортери без граници”, защото цензурират и блокират он-лайн съдържание, което ги критикува. Едно е обаче да си затвориш очите за цензурата, друго да сътрудничиш, казват от групата, явно визирайки Yahoo.
В сряда 17 хиляди души се регистрираха в организирания он-лайн протест, като при всеки клик черните дупки в сайта на “Репортери без граници” постепенно изчезваха. Демонстрацията беше рекламирана в Париж и на подвижни билбордове в Манхатън – на Таймс Скуеър и в Брайънт Парк. Протестното шествие с билборди мина и покрай централата на Yahoo в Ню Йорк.
Правителството на Куба се е погрижило неговите политически опоненти и независими журналисти да нямат достъп до Интернет, разкриват от “Репортери без граници”. Достигането до новините от външния свят за тях е истинско изпитание. Наказанието за писане на няколко контрареволюционни статии за чужди уеб сайтове може да бъде години затвор.
Някои страни излизат от списъка, но влизат други. Египет например е нов член на актуалния в момента клуб 13. Много блогъри в страната са били преследвани и затваряни тази година.
Страни като Непал, Малдивите и Либия пък са извадени от списъка с враговете на Интернет, публикуван всяка година от “Репортери без граница”. Парижката група събира информация за он-лайн цензура по различни начини, вкл. от съдебните дела и по сигнали от роднини и приятели на арестуваните.
“Репортери без граници” е основана през 1985 година от френския журналист Роберт Менард. 70% от финансирането й идва от продажби на едноименното списание, което се издава три пъти в годината в 200-хиляден тираж и включва снимки на затворени журналисти.

Коментар