Газова турбина заработи със 100% чист водород

Водородът се очертава като екологична алтернатива за използване в турбините
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от университета в Ставингер в Норвегия обявиха, че са разработили и пуснали в действие газова турбина, която работи със 100% чист водород – и тя работи от средата на май тази година.

Газовите турбини работят в самолети, влакове, кораби, генератори, помпи, компресори и всякакви други апаратури. Те могат да работят с различни горива, но около 90 процента в момента разчитат на природен газ – изкопаемо гориво, чието изгаряне отделя въглероден диоксид. Това означава, че след не много време и природният газ, подобно а въглищата и петрола, ще трябва да бъде заменен от някаква по-екологична форма на добиване на енергия.

В надпреварата за нулеви емисии до 2050 г. газовите турбини ще трябва да се адаптират или да умрат, а няколко организации, включително General Electric, се стремят да ги модифицират за работа с т. нар. зелен водород – водород, добит по начин, който не вреди на околната среда. GE има повече от 100 турбини, работещи с поне 5 процента водородно гориво по обем и казва, че е на път към 100 процента.

Сега изследователи от университета в Ставингер в Норвегия казват, че са победили всички досегашни опити, като са разработили 100-процентова водородна турбина. Тя работи от средата на май тази година. Университетът управлява собствена микрогазова електроцентрала, а газовата му турбина произвежда топлина, електричество и топла вода за отопление.

„Поставихме световен рекорд по горене на водород в микрогазови турбини. Никой не е успявал да произвежда на това ниво преди“, казва професор Мохсен Асади, ръководител на изследователския екип. „Ефективността на работата на газовата турбина с водород ще бъде малко по-малка. Голямата печалба обаче е да можем да използваме вече съществуващата инфраструктура“.

Изследванията на екипа се фокусираха не само върху настройката на горивната камера за водород, но и върху адаптирането на горивната система и съществуващата инфраструктура за природен газ за работа с този много различен газ.

В крайна сметка подобни проекти ще доведат до създаването на комплекти за преобразуване на съществуващите газови инсталации, така че старото турбинно оборудване да продължи да работи, заменяйки изкопаемото гориво с друго, нулевоемисионно. Но преди подобни разработки да станат икономически жизнеспособни, цената на зеления водород трябва да спадне значително.

Коментар