IDC: Европейските разходи за IoT продължават двуцифрения си ръст

Изграждането на инфраструктура за зареждане на електромобили, подобряването на производителността и намаляването на разходите ще осигурят двуцифрен ръст на IoT пазара (снимка: CC0 Public Domain)

Очаква се разходите за корпоративни системи от типа „Интернет на нещата“ в Европа да достигнат 208 милиарда долара през 2022 г., според „Глобален наръчник за разходите за интернет на нещата“ на IDC. Докладът е двугодишен и прогнозира, че пазарът ще продължи да се радва на двуцифрен растеж до 2026 г.

Въпреки че е изправен пред много несигурност заради щетите от пандемията, инфлацията, слабото търсене, прекъсването на веригите за доставки и геополитическите конфликти, европейският ръст на IoT ще продължи нагоре, макар и с по-бавни темпове, отколкото преди конфликта Русия-Украйна. Този растеж ще продължи през 2022 г. в различни сектори като производство, търговия на дребно, инфраструктура и здравеопазване, където необходимостта от поддържане на дейностите и подобряване на производителността е наложителна, според IDC.

Най-големият дял от разходите тази година се очаква да бъде в сектора на производството и ресурсите. Внедряванията са свързани преди всичко с приложения, касаещи прогнозна поддръжка и решения за управление на производствени активи. В тези случаи IoT решенията се използват за подобряване на дистанционното проследяване, наблюдение и мониторинг на системите в производствените организации.

Междувременно IDC очаква, че най-бързото навлизане на IoT ще бъде свързано със зареждането на електрически превозни средства в Европа, по-конкретно с изграждането на станции за зареждане на ЕПС из целия континент. В тази област IoT позволява проверка на наличностите в реално време и планиране на резервации, известия за зареждане, автоматизирано таксуване и услуги с добавена стойност, както и предлагане на редица маркетингови функционалности.

Въпреки пандемията, IoT се разви през последните две години, особено в Централна и Източна Европа, казва IDC. Организациите в региона трябваше да настигнат по-напредналите страни в Западна Европа по отношение на зрялост и усвояване. Заради конфликта в Украйна навлизането на IoT решения в Русия ще бъде силно засегнато, предвижат анализаторите. Други страни от ЦИЕ пък ще бъдат засегнати от несигурността за организациите и новите им приоритети.

„По време на пандемията много организации пренасочиха своите инвестиционни планове към технологиите, стремейки се да си подсигурят технологичен пакет, който да поддържа иновациите, ефективността и производителността… Сега, когато организациите се стремят да подобрят производителността, да намалят разходите, да организират по-добре ресурсите и активите и да подобрят изживяването за клиентите, IoT ще остане на дневен ред,“ каза Александра Ротару, изследователски анализатор в IDC Европа.

Коментари по темата: „IDC: Европейските разходи за IoT продължават двуцифрения си ръст”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Харчете смело. ИТ-тата са всикнали да хапват по много.

Коментар