Китай иска да изпревари НАСА с доставката на проби от Марс

Китай, САЩ и Европа се конкурират все по-силно в усвояване на космическото пространство
(снимка: CNSA)

Китай възнамерява да достави проби от марсианска почва на Земята през 2031 г. – две години по-рано от НАСА и Eвропейската космическа агенция (ЕКА). Тази цел бе официално заявена от главния инженер на мисията Tianwen-1 на семинар в китайския университет Нанкин.

По план, мисията трябва да започне през 2028 г. и да върне на Земята проби от Марс през юли 2031 г. Според предварителната информация, китайската мисия ще бъде по-лесна за изпълнение от проекта на НАСА и ЕКА, като предвижда кацане само на един апарат на Марс.

Проектът на НАСА-ЕКА, от друга страна, предвижда взимане и донасяне на Земята на проби, които марсоходът Perseverance събира в кратера „Езеро” от февруари 2021 г. Наскоро НАСА обяви решението си да разработи втори спускаем апарат за успешно изпълнение на мисията и именно поради това доставката на проби на Земята беше отложена от 2031 за 2033 г.

Мисията ще изпрати до Марс европейски роувър, предназначен специално да вземе пробите от Perseverance и да ги достави до американския спускаем апарат, който ще изведе контейнера с пробата в марсианска орбита, където ще бъде прихванат от европейски кораб за полет до Земята.

Промените в проекта предвиждат, че европейският роувър ще бъде доставен от отделна капсула за кацане, което, вероятно, увеличава вероятността за успех на мисията.

Китайският проект е много по-прост и включва използване само на един спускаем апарат и вероятно четирикрак робот. Китай вече има опит в доставянето на проби от Луната – в края на 2020 г. нейните космически апарати доставиха проби от земния спътник за първи път след съветската сонда Луна-24, която взе проби от почвата на Луната през 1976 г.

Освен това Китай има успешен опит в доставката на роувъри до Червената планета. По време на мисията Tianwen-1, през февруари 2021 г., орбитален апарат пристигна до Червената планета с модул за кацане и роувър на борда, а кацането беше извършено през май 2021 г. Оборудването работи нормално засега, като през май роувърът влезе в планирана хибернация, за да оцелее в суровата марсианска зима.

Китай продължава да работи по план за превръщането си във водеща космическа сила. През юни страната вече представи пълна карта на Луната с висока разделителна способност, а през май обяви планове за мисията Tianwen-2, която трябва да достави минерални проби от астероид – проектът е насрочен за 2025 г.

Коментар