Българската ИТ индустрия няма културни различия със Запада

Инициативата ITogether.BG цели да позиционира България като световна ИТ дестинация
(снимка: БАСКОМ)

В българската ИТ индустрия се работи със страст и няма никакви културни различия със Западна Европа. Зад това послание се обединиха участниците в първата среща от инициативата ITogether.BG на БАСКОМ, която цели да развива глобалната общност на българските ИТ професионалисти по света и да позиционира България като качествена световна ИТ дестинация.  

В срещата, която се проведе в CEO Networking формат, се включиха на живо и онлайн компании и професионалисти от София, Враца, Троян, Детройт и Стокхолм. Повечето от тях имат опит и извървян професионален или образователен път в чужбина, но са избрали България за основно място на своето ИТ развитие.

Специалистите споделиха, че в България се чувстват у дома, че Балканският полуостров има потенциал да бъде лидер в ИТ индустрията, а за младото поколение в момента България изглежда много по-добро място за живот, отколкото преди 20 години, когато родителите им са емигрирали.

Компаниите от БАСКОМ разказаха подробности за двуцифрения ръст на сектора на годишна база и отбелязаха, че единствената причина растежът да не е още по-голям, е липсата на кадри за индустрията.

Участниците в срещата представиха пълната палитра от компании в сектора – стартъпи, малки, средни и големи, български и международни, продуктови и такива в сферата на услугите. Всички те предлагат разнообразни възможности за работа по иновативни и интересни проекти.

Представени бяха и различни модели на частни образователни академии, организирани от самите компании в подкрепа на цялостния образователен процес в сферата на информационните технологии в България.

„В бранша има място не само за програмисти, но за всякакъв тип бизнес и креативни професии. Ние не само работим и живеем в България, но и се опитваме да подобряваме средата с множеството проекти и инициативи на БАСКОМ, ориентирани към образование, развитие на бизнес процесите, предприемачество, партньорства между компаниите, диалог с институциите и много други”, каза Бистра Папазова, член на УС на БАСКОМ.

„Търсим начин да покажем всичко това и на българските ИТ специалисти в чужбина и да им кажем: „Не е страшно, вълнуващо е! И искаме да сме заедно!”, допълни Папазова, която е инициатор на ITogether.BG и CEO нa компанията coBuilder International.

Коментари по темата: „Българската ИТ индустрия няма културни различия със Запада”

добавете коментар...

 1. :o)

  Да, София е много по-добро място за живот от преди 20 години.
  Но в страната е бедност, беззаконие, мизерия и западащи празни села и градчета
  с липса на всякакво развитие. Младите хора се насочват към големите градове и след известно време оттам – в чужбина.

  Колкото до “инициативите” – не мога да си представя как някой програмист ще се трогне от такава среща и ще дойде да работи от България, но може и да има такива.
  Въпросът е да се привлекат чужди инвестиции , а това става когато държавата е
  стабилна и с про-европейско управление. А ние сме далече от такава стабилност.

Коментар