Не могат да определят колко са ботовете в Twitter

Ботовете в Twitter са по-малко  от 5%, твърдят от мрежата, но Илон Мъск се съмнява в това
(снимка: CC0 Public Domain)

Екипът на Илон Мъск не успя да определи надеждно дела на ботовете в Twitter, което поставя под въпрос сделката за придобиване на социалната мрежа от милиардера. Преговорите между двете страни са съпътствани от противоречия.

На брифинг вчера представители на Twitter се опитаха да убедят обществеността, че делът на ботовете е доста под 5%. Но неофициални източници твърдят, че Илон Мъск и неговите специалисти не са успели да намерят надежден метод за определяне на дела на съмнителните акаунти.

В резултат на това през последните 24 часа цената на акциите на Twitter се движи в противоположни посоки. След като по-рано служителите на Twitter направиха изявления относно методологията за определяне на дела на съмнителни публикации, акциите на компанията поскъпнаха с 2,6% през деня. По-късно The Washington Post публикува статия, която формира обратен тренд, и акциите на Twitter приключиха сесията със спад от 4%.

Според източници на медията, екипът на Илон Мъск се е отчаял в опитите си да намери методи за анализиране на информацията, предоставена от Twitter, които надеждно да определят дела на съмнителните акаунти в ежедневната „монетизирана” потребителска аудитория.

Източниците твърдят, че потенциалният купувач е спрял да търси финансиране за първоначалната сделка, която оценяваше активите на Twitter на $44 млрд. Скоро се очакват значителни промени в тактиката на Мъск при подготовката на сделката. Дали това ще бъде отказ от закупуване на активи на Twitter на първоначално договорената цена или сделката ще се разпадне напълно, е трудно да се прецени в момента.

Анализаторите смятат, че и двата сценария за Мъск ще бъдат трудно изпълними. На първо място, той ще трябва да докаже, че неточността на информацията за дела на съмнителните акаунти, предоставена от Twitter, е съществено нарушение на условията на сделката. Това ще бъде изключително трудно осъществимо, особено предвид бързината, която съпътстваше преговорите за закупуване на социалната мрежа в началния етап.

Също така е малко вероятно Илон Мъск да успее да се измъкне с глоба от 1 милиард долара в случай на пълен отказ да купи Twitter. При провал на сделката компанията ще остане в изключително уязвима позиция и ще се опита да възстанови щетите от Илон Мъск по съдебен път или дори да го принуди да закупи активите му.

Коментар