Напрежение в чип-индустрията на САЩ заради закон за субсидии

Чип-индустрията в САЩ се оказа разделена относно проектозакона за субсидии “CHIPS” (снимка: CC0 Public Domain)

Няколко американски фирми за полупроводници обмислят дали да се противопоставят на предложението за субсидии за индустрията на чипове, ако окончателният текст на проектозакона, очакващ гласуване в Сената, облагодетелства непропорционално производители като Intel.

Възможно е новата норма да бъде гласувана още във вторник. Законопроектът има за цел да направи САЩ по-конкурентоспособни срещу възхода на Китай, чиято индустрия за чипове се разрасна бързо през последните пет години и превзе почти 10% от глобалните продажби.

Мерките включват 52 милиарда долара субсидии и инвестиционен данъчен кредит за увеличаване на производството в САЩ. Като цяло изглежда, че законопроектът има двупартийна подкрепа и много големи шансове да бъде приет.

Но ето, че е налице разрив в самата индустрия за чипове. Някои фирми са притеснени, че формулировките в законодателството може да осигурят непропорционална подкрепа за производители като Intel, като същевременно помогнат малко на други производители на чипове като AMD, Qualcomm и Nvidia.

Intel, заедно с фирми като Texas Instruments и Micron Technology, проектира и произвежда свои собствени чипове. Такива фирми биха се възползвали от $52 милиарда субсидии от закона, известен като CHIPS, за изграждане на фабрики, а също и от инвестиционен данъчен кредит за закупуване на инструменти за използване във фабриките – чрез друга мярка, наречена FABS Act.

AMD, Qualcomm и Nvidia проектират свои собствени чипове, но избират външни партньори за производството им. Тези разработчици няма да видят пряка полза от субсидиите за изграждане на заводи или данъчна подкрепа за инструменти.

Трите компании подкрепят отделна версия на закона FABS Act, която съдържа както проекта за данъчен кредит за производство, така и данъчен кредит за дейности по проектиране на чипове, които биха били от пряка полза за тях.

Версията на Закона за FABS, която е по-удовлетворяваща за по-широк кръг фирми в чип индустрията, е и тази, за която се застъпва Асоциацията на полупроводниковата индустрия, представяща американските фирми за чипове. Тя използва думата „окуражаване“ по отношение на напредъка на новото законодателство и подчерта, че подкрепя новите норми за инвестиционен данъчен кредит както за производството, така и за проектирането.

Коментар