Продажбите на автомобили в Европа паднаха до нивото от 1996

Последните месеци са трудни за автомобилния пазар в Европа
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на нови автомобили в Европа регистрира отрицателна динамика вече дванадесет поредни месеца. През юни продажбите достигнаха най-ниското си ниво от 1996 г. насам с 1,06 милиона регистрирани нови коли, по данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили.

В сравнение с предходната година, продажбите на автомобили от някои марки са намалели с почти 50%, коментира данните Ройтерс. Най-засегнати през юни са марките от автомобилния концерн Volkswagen – обемите са намалели с една четвърт в сравнение със същия месец на миналата година.

Ако вземем предвид първата половина на годината като цяло, тогава концернът Stellantis показа най-силен спад в обема на продажбите – с 21,1%, в сравнение със същия период на миналата година.

Продажбите на леки автомобили Volvo също са силно засегнати, със спад от 47,9% през юни и 28,5% през първата половина на годината. Британският Jaguar Land Rover, собственост на индийски инвеститори, също имаше тежка първа половина на годината като цяло, тъй като продажбите паднаха с 34,7%, но спадът беше ограничен до 13,2% през юни.

Този месец много автомобилни производители ще отчетат резултатите от първото тримесечие, като BMW и Stellantis вече предупредиха за спад в продажбите. Географски, първичният автомобилен пазар потъва и в четирите големи европейски страни: Германия, Франция, Италия и Испания.

В допълнение към познатите фактори като недостиг на полупроводници и прекъсване на веригите за доставки, се наслагва проблемът с нарастващата инфлация, която принуждава потребителите да се съсредоточат върху по-важни позиции на разходите от закупуването на нов автомобил.

Коментари по темата: „Продажбите на автомобили в Европа паднаха до нивото от 1996”

добавете коментар...

  1. :o)

    Виновни са т.нар. “Световни Лидери” включително и путин, но и Байдън и китаеца какъв беше там (един от много партийни другари). За търговската и физическата война на надмощие, която водят и цената на която плаща обикновения човек.

  2. Фатма

    Не споменахте че Путин е виновен. Питайте урсула.

  3. Йордан

    Лоша работа. Сега пак трябва да се печатат пари, за да се компенсират производителите, които са спечилили милиарди по-малко от минали години.

Коментар