Microsoft: идва „нова ера“ на дефицит на работна ръка

Дефицитът на работна ръка в ИТ сектора ще си остане траен проблем, очаква ръководството на Microsoft (снимка: CC0 Public Domain)

Компаниите в САЩ са изправени пред „нова ера“, в която все по-малко хора навлизат на пазара на работната сила и натискът да се плащат по-високи заплати може да стане постоянен, каза президентът на Microsoft Брад Смит в интервю за Ройтерс. Според лидера, налице е основание да се тревожим, че ни очаква „по-голяма икономическа турбуленция“.

От 1950 година насам има тенденция на всеки пет години пазарът на работна ръка да се разширява с около 5 милиона души (в САЩ). Това са нови хора в трудоспособна възраст и с желание за работа. Но това съотношение сега се е променило, като се започне от периода между 2016 г. и 2020 г. – тогава растежът се е забавил до 2 милиона души нова работна ръка на всеки 5 години.

Темпът продължава да се забавя, каза Смит, цитирайки данни на ООН. Големите пазари в други региони са свидетели на пълен спад на работната сила. „Това помага да се обясни отчасти защо можете да имате едновременно нисък растеж и недостиг на работна ръка. Просто няма толкова много хора, които навлизат на пазара на работната сила“, коментира Смит.

Правителствените стимули по време на пандемията, опасенията за коронавируса, грижите за децата и други фактори също допринасят за настоящия недостиг на работна ръка.

Редица бизнес-лидери, включително Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Meta Platforms, наскоро споделиха тревоги за бъдещето на икономиката. Зукърбърг предупреди, че Съединените щати може да са изправени пред „един от най-лошите спадове, които сме виждали в новата история“.

Неясно предчувствие за тежка икономическа ситуация сподели и шефът на Tesla Илон Мъск. Смит пък смята, че „би било преждевременно рецесията да се обяви за неизбежна“.

Състезавайки се за ограничения брой работници на пазара, Microsoft наскоро увеличи заплащането, като в същото време забави наемането, казват служители на компанията. Разработчикът на софтуер намали с малък процент наличните работни места.

Данните на Министерството на труда в САЩ за юни показват, че работодателите като цяло са продължили да повишават заплатите и да наемат повече работници от очакваното. Участието в пазара на работната сила обаче се е свило за второ поредно тримесечие до 62,2%, което не показва трайно подобрение от началото на 2022 г.

Нарастването на населението вече е гореща тема в технологичната индустрия, след като Илон Мъск заяви, че раждаемостта е твърде ниска, за да „поддържа“ страната. По този въпрос Смит коментира, че е съгласен с Мъск „относно проблема, но не и относно решението“ (визира се личният пример на Мъск, който към момента вече е баща на 9 деца).

Коментари по темата: „Microsoft: идва „нова ера“ на дефицит на работна ръка”

добавете коментар...

  1. :o)

    преди 1 век 2 милиарда, сега 9 милиарда… да говориш за липса на раждаемост е кощунство и доста груба гавра…
    Въпроса е когато ги правят на конвейр там по 5-10…какви хора израстват от това?

  2. Йордан

    Колко жалко. Дано скоро населението на земята да надхвърли 100 милиарда, за да може компаниите да генерират още по-голям оборот и да трупат нови редордни печалби.

Коментар