AI следи пациентите за сепсис и намалява смъртността с 20%

Болнична система с изкуствен разум разпознава признаците на сепсис 6 часа по-рано от обичайното (снимка: CC0 Public Domain)

Инфекциите могат да предизвикат всякакви реакции в човешкото тяло, а една от най-опасните е сепсисът. Това животозастрашаващо усложнение причинява стотици хиляди смъртни случаи всяка година. Но нова система с изкуствен интелект, разработена в университета Джон Хопкинс, обещава да улавя ключовите признаци на ранен етап и да предупреждава лекарския персонал.

Сепсисът възниква в резултат на инфекция, която предизвиква тежък имунен отговор в организма. Това поставя началото на поредица от събития, които започват с мащабно възпаление и могат да завършат с кръвни съсиреци, спукани кръвоносни съдове, органна недостатъчност или смърт.

Симптомите на сепсис обаче – такива като треска или замаяност – могат лесно да бъдат сгрешени и сбъркани с признаци на други състояния. А това затруднява диагностицирането в ранните му стадии. Проблемът е критичен, защото пациент със сепсис може да се влоши бързо, като състоянието убива около 30% от тези, у които се появява.

Екипът на Джон Хопкинс се е постарал да използва усъвършенстван изкуствен интелект за идентифициране на пациентите в риск. Той прави това, като анализира медицинската история на пациента и я комбинира с текущите симптоми, клинични данни и лабораторни резултати.

Наречен „Насочена система за ранно предупреждение в реално време“, изкуственият разум проследява пациентите от момента, в който бъдат приети в болница, до момента, в който бъдат изписани. Като ги наблюдава постоянно, системата гарантира, че няма да бъдат пропуснати важни или потенциално опасни медицински подробности.

Системата с изкуствен ум вече е приложена в пет болници като част от двугодишен опит, включващ повече от 700 000 пациенти. Нейната задача там е да изпраща ранно предупреждение до лекарите и доставчиците на здравни услуги, когато има причина за безпокойство.

Според изследователите, системата е много ефективна и водеща до откриване на сепсис средно шест часа по-рано от традиционните методи, при степен на чувствителност от 82%. Резултатът е значително намаляване на заболеваемостта, продължителността на болничния престой и, най-важното, намаление на смъртността с 18,2%.

„Не са останали много заболявания, които да водят до 30% смъртност, като сепсис“, казва Нери Коен, президент на Центъра за иновации в здравеопазването, който си сътрудничи с изследователите.

„Това, което прави проблема толкова неприятен, е, че е относително често срещан и все още имаме малък напредък в разпознаването му достатъчно рано, за да намалим значително заболеваемостта и смъртността. Намаляването на смъртността с близо 20% е забележително и означава много спасени животи“, допълва Коен

„Това е първият случай, при който AI се прилага „до болничното легло“, използва се от хиляди доставчици и виждаме спасени животи“, подчертава Сучи Сариа, водещ автор на изследванията. „Изключителен скок е, системата ще спасява хиляди пациенти със сепсис годишно“.

Коментар