Фотореалистичният уеб скоро ще стане реалност

Компанията Nvidia обяви платформа за поточно подаване на фотореалистично, интерактивно 3D съдържание през уеб. Nvidia RealityServer комбинира графични изчислителни процесори и софтуер, който позволява предаване през облака (cloud computing) на 3D съдържание към всеки настолен компютър, лаптоп, нетбук или смартфон с интернет връзка.

Платформата ще позволи на разработчиците да създават ново поколение от потребителски и бизнес ориентирани 3D уеб приложения с невероятни нива на фотореализъм, посочиха от компанията.

Инженерите в автомобилната индустрия, например, ще могат лесно да споделят и визуализират сложни триизмерни модели на коли при различна осветеност и условия на околната среда.

Архитектите и техните клиенти ще имат възможност да преглеждат сложни архитектурни модели, рендерирани при различни настройки, вкл. в дневен и нощен режим.

Пазаруващите онлайн пък ще могат да създават интерактивно дизайна на домашния си интериор, да преместват мебелите и да изпробват различни комбинации със завесите при максимално точно осветление.

Nvidia RealityServer се състои от Tesla RS GPU-базиран сървър, върху който се изпълнява софтуерът RealityServer от компанията mental images. Традиционно, генерирането на фотореалистични изображения отнема часове или дори дни, но с това първо по рода си интегрирано решение вече е възможно поточното подаване на 3D сцени със скорост, доближаваща се до тази на интерактивната графика в игрите.

“Това е една огромна стъпка към постигането на целта за фотореалистична визуализация в реално време за масовите потребители”, заяви Дан Виволи, старши вицепрезидент в Nvdia.

"От mental images изцяло подкрепят концепцията за съвместна работа на графичния и централен процесор за постигане на интерактивен фотореализъм навсякъде и по всяко време – нещо, което беше научна фантастика до вчера”, допълва Виволи.

Платформата RealityServer ще бъде достъпна на пазара в края на ноември. Сървърните конфигурации Tesla RS стартират от 8 графични процесора и имат възможност за скалиране с цел повишаване на броя на едновременно активните потребители. Очакваната цена на системите е 25000 щатски долара.

Специална версия на RealityServer 3.0 софтуера, предвидена за разработчици, ще бъде достъпна за безплатно изтегляне, като тя ще дава може да се използва и за създаване и публикуване на некомерсиални приложения. За комерсиално използване, лицензните такси започват от 3000 щатски долара на графичен процесор.

Коментар