Lockheed Martin достави първото тактическо лазерно оръжие за кораби

Лазерната система HELIOS работи като „Звездата на смъртта” от Междузвездни войни
(снимка: Lockheed Martin)

Американската корпорация Lockheed Martin първа в света започна да доставя тактически лазерни оръжия за кораби. Система HELIOS с мощност над 60 kW вече е интегрирана във Военно-морските сили на САЩ.

В сравнение с конвенционалните средства за огнева защита, лазерната система има по-висока скорост на реакция, „безкрайни боеприпаси”, ниска цена на изстрел и по-добра точност на унищожаване. HELIOS е относително лесна за мащабиране и в бъдеще може да видим и по-мощни лазери на борда на корабите.

HELIOS или „високо-енергиен заслепяващ и проследяващ лазер” представлява оптичен лазер, базиран на технология за комбиниране на спектри. Няколко източника на лазерно лъчение се сумират и образуват кохерентен лъч с повишена мощност. „Звездата на смъртта” от вселената на Междузвездни войни работи на подобен принцип.

Тестването на HELIOS на полигон се проведе през 2020 г., а морските изпитания бяха през 2021 г. на борда на разрушителя USS Preble (клас Арли Бьорк). Системата е предназначена както за заслепяване на приборите на вражеските въздушни и морски кораби, така и за директно унищожаване на най-леките от тях, например дронове.

Високо-енергийни оръжия разработват всички водещи страни. Напредъкът в полупроводниците и батериите позволи създаване на мощни „твърдотелни” лазери, което прави бойните системи относително малки, леки и лесни за поддръжка и използване.

Инсталацията на HELIOS, в частност, е интегрирана в единната система за управление на военните кораби на американския флот, известна като Aegis. Системата на Lockheеd Martin е готова за масово внедряване.

Коментари по темата: „Lockheed Martin достави първото тактическо лазерно оръжие за кораби”

добавете коментар...

  1. Коментатор

    Русия притежава най-модерните оръжия от Междузвездни войни, обаче засега на цветен скицник, защото трябваше първо да се купят яхти. Но няма проблем, българските Матросовци ще замажат имиджа.

  2. Дани

    Иска ми се, но…. Русия претежава това оръжие и това не е нещо ново

  3. Гоши беж в кочинката

    Пересвет

  4. Гош

    На русофилите им са иб. мамиту…..

Коментар