Ново изпитание: електронни училищни дневници

Новите електронни дневници за училищата късат нервите на училищните екипи на прага на учебната година (снимка: CC0 Public Domain)

Ново изпитание от категорията „електронно управление на държавата“ се разиграва – този път в учебната система. Опасността да не заработят електронните дневници в училищата е много голяма, предупреди в публикация в профила си Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Причината, по думите му, е в това, че МОН експериментира със своята национална електронна система.

В момента много от училищата в страната използват електронни дневници „Shkolo”. Освен запис на оценки и бележки по прогреса на всеки ученик, видими и за родителите, системата има и много други удобства като например групи за комуникация, база данни с уроци и др. Сега обаче е време за национална електронна система за дневници.

„Филмът започна в началото на зимата. МОН въведе своята вътрешна електронна система. Вътрешна, но за цялата образователна система. В нея всички образователни институции трябваше да въведем всичко – ученици, адреси, планове, програми, среда на живот, учители. През февруари, мъчно и трудно, информацията бе “налята”, разказва Стаматов.

„Вторият кошмарен епизод започна в края на август. През деня системата НЕ РАБОТИ. Явно тогава я усъвършенстват и я правят по-добра за ползвателите. В тъмната част на деня бавно тръгва. Хиляди неуморни труженици започват да се борят със системата и да попълват информацията. Бавно, но пък спокойно. Трудолюбиво, но пък лежерно“, споделя Стаматов.

Срокът за попълване на всичката налична информация е 10 септември, твърди Стаматов. Според някои негови колеги от Пловдив, срокът всъщност е 7 септември.

„Дисциплинирано, отговорно и адекватно всички се опитваме да попълним електронната система на МОН, за да може да прехвърлим информацията към електронните дневници и те да заработят! Да, но НЕ!“, казва председателят на СРСНП.

И той, и колегите му са единодушни, че въпросната система зацикля, „върти колелото“, зарежда се безкрайно и безрезултатно, „не бърза“. Повечето колеги на Стаматов са съгласни с неговата оценка, че случващото се е кошмар и той поставя на изпитание нервите на всички в образователната система.



В коментарите под публикацията закономерно се поставят въпросите кой е авторът на неработещата система, колко е платено за нея и кой е отговорен за случващото се. Поставя се и темата за съществуващите електронни дневници, които вече са в употреба – доказано работеща система, която можеше да бъде мащабирана, например.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Ново изпитание: електронни училищни дневници”

добавете коментар...

  1. haha

    Тоя пък, малоумник (долният Маргаритов). Реши да се изкаже. Явно е някой татко-двойкажия. Какъв “бележник”? Изобщо не нае какви глупости пише.
    Кой стои за Школо се знае. Той не е анонимен. А зад тази система, за която се говори по-горе – НЕИСПУО – стоя Контракс и още няколко подобни, които съществуват само от обществените поръчки на държавата. Затова и кадрите им са толкова кадърни. Кой свестен ще работи за тях…

  2. Маргаритов

    Как жално плачат хората от „Shkolo”. Принуден съм да ползвам “бележникът” им вече втора година. Жалка история. Кой ли стои зад тях?

Коментар