Нов метод разкрива кога микрофонът на лаптопа подслушва

Скритото активиране на микрофона на лаптопа е трудно уловим начин за шпиониране
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Националния университет на Сингапур и университета Йонсей в Южна Корея са разработили метод за откриване на скрито подслушване от микрофона на лаптопа. Те използват платка Raspberry Pi 4, усилвател и програмируем приемо-предавател (SDR), за да създадат прототип на устройство, наречено TickTock, което може да открие кога микрофонът е активиран от злонамерен или шпионски софтуер, за да подслушва жертвата.

Методът за определяне на скритото активиране на микрофона на лаптопа е важен, тъй като не е толкова лесно да го изключите на хардуерно ниво и не винаги е ясно в кои случаи работи.

Предложената техника се основава на факта, че по време на работа на микрофона веригите, които предават тактови сигнали към аналогово-цифровия преобразувател, излъчват специфичен фонов сигнал, който може да бъде уловен и отделен от другия шум. Ако бъде открито специфично за микрофона електромагнитно излъчване, може да се заключи, че шпионският запис е задействан.

Устройството TickTock трябва да бъде адаптирано за различни модели лаптопи, тъй като естеството на излъчването може да варира в зависимост от използвания аудио чип. Освен това изследователите е трябвало да решат проблема с филтриране на шума от други електрически вериги и да вземат предвид промяната в сигнала в зависимост от връзката.

Устройството обаче успява да се адаптира, за да открие активността на микрофона на 27 от 30 тествани лаптопа, включително модели на Lenovo, Fujitsu, Toshiba, Samsung, HP, Asus и Dell. В същото време не е било възможно да се определи включването на микрофона по този начин на лаптопи Apple MacBook от 2014, 2017 и 2019 г.



Изследователите се опитали да приложат своята разработка и на други видове устройства като смартфони, таблети, умни колонки и USB камери. От 40 тествани устройства само 21 са успели да засекат активирането на микрофона, което се обяснява с използването на аналогови микрофони вместо цифрови, различни схеми на свързване и по-къси проводници, които излъчват електромагнитен сигнал.

Коментар