Пускат плаваща вятърна турбина с вертикална ос край Норвегия

Офшорна вятърна турбина с вертикална ос обещава да произвежда екологична електроенергия на цена 50 евро за мегаватчас (графика: SeaTwirl)

Шведската компания SeaTwirl обяви, че първата ѝ плаваща вятърна турбина с вертикална ос ще бъде разположена в морето край Норвегия. Фирмата е подписала сделка с Westcon за изграждане и внедряване на 1-мегаватовото съоръжение.

Отдалечените офшорни ветроенергийни паркове, разположени навътре в морето, са обещаващ източник на екологична електроенергия. Те обаче са трудни и скъпи за изграждане. Част от проблема е в използването на ветрогенератори тип „вентилатор върху пръчка“, които са проектирани за наземна употреба и са неподходящи за бурното море.



SeaTwirl предлага радикално различен дизайн за ветрогенераторите в морето. Това е вятърна турбина с вертикална ос (ВТВО), своего рода въртящ се „цилиндър“, който няма много общо с вятърните турбини с хоризонтална ос (ВТХО), които наподобяват мелница.

ВТВО имат няколко предимства. Те могат да посрещат и използват вятъра от всички посоки. Съответно не се нуждаят от системи за насочване към вятъра, както правят HAWT. После – генераторите им могат да са разположени на нивото на водната повърхност или дори под нея.

При ВТХО тежките генераторни системи се монтират точно на върха на опорните кули, където е главната ос, а това означава много високо разположена тежест – съответно нестабилност, което на свой ред изисква изключителна здравина на кулата и огромни противотежести под повърхността на водата, за да могат да стоят изправени тези кули. А това означава повече материали и повече разходи.

Има и трети фактор: ВТВО могат да бъдат разположени много по-близо една до друга от ВТХО. Заради турбуленциите, които създават, ВТХО трябва да се разположат на по-голямо разстояние една от друга, което пък намалява добива на енергия от единица площ на ветроенергийния парк.

Има и други фактори, които правят инсталацията интересна. Тъй като самата основна кула е плаваща и се държи повече или по-малко изправена от кила, лагерите на генератора поемат много по-малка тежест. Така те могат да бъдат по-малки, по-леки и по-евтини. Следователно и поддръжката ще е много по-евтина и по-лесна, очакват двете компании.

Поради тези причини, проектът за изграждане на ВТВО в морето край Норвегия ще бъде наблюдаван с особен интерес от ветроенергийната индустрия по цял свят. Предполага се, че системата ще бъде построена при град Бокн, завършена по някое време през 2023 г. и подложена на тестов период от пет години.

Самият модел, наречен S2x, ще има височина 55 метра над повърхността на водата. Неговата централна ос, която служи за противотежест, ще се спуска на 80 метра под нивото на морето. Това означава, че турбината ще бъде монтирана във води с дълбочина най-малко 100 метра.



При силни ветрове – на 25 метра в секунда – електрозахранването ще прекъсва, но турбината ще е способна да устоява на ветрове от порядъка на 50 м/сек. Очаква се животът на турбината да е 25-30 години.

Според производителя, разходите за изграждане на системата обещават турбината да произвежда електроенергия при цена от под 50 евро за мегаватчас. Ако това твърдение се потвърди, ще е голяма крачка напред за цялата ветроенергийна индустрия.

Коментари по темата: „Пускат плаваща вятърна турбина с вертикална ос край Норвегия”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Българин, я дай пак, че нещо не се разбира ??

  2. Българин

    Под 45 градуса е най-ефективно.

Коментар