Bluetooth джаджа заглушава бърборенето на обществени места

Японци проектираха заглушител на речта, който пречи на околните да чуват какво говорим по телефона (изображение: Shitfall)

Всички някога сме били подразнени от някой, който говори гръмогласно по телефона на обществено място и принуждава всички околни непознати да слушат личните му драми. Е, сега една японска технологична компания разкри креативно, макар и донякъде странно решение. „Mutalk“ е Bluetooth джаджа, която се монтира на устата и „заглушава“ речта, така че да не се чува наоколо.

Mutalk, разработка на компанията Shiftall, изглежда като VR слушалка, която се носи на устата. Работи на принцип, описан за първи път преди повече от 160 години и наречен „резонатор на Хелмхолц“ – по същество устройството е проектирано да създава джоб за въздушното налягане във вътрешна кухина, което пречи на звуковите честоти да излязат през въздушния отвор.



Bluetooth джаджата заглушава речта на потребителя с -20 децибела или до -30 децибела за по-силни шумове. Според Shiftall, дори хората, които седят точно до носещия, няма да могат да чуят какво казва той.

Mutalk може да се свърже с телефони с iOS и Android, компютри и лаптопи Windows и Mac чрез Bluetooth или чрез жак за слушалки. Зарежда се през USB-C и може да издържи до осем часа работа на батерия.

Идеята е човек да използва Mutalk за провеждане на срещи, телефонни обаждания или гласов чат на обществени места, без да досажда на всички наоколо и съответно без да издава търговски тайни.

Би трябвало устройството да е полезно и за блокиране на фоновия шум на обществени места, така че хората на другия край на линията да могат да чуват само говорещия и нищо друго. Може също така да е полезно и за игра или гласов чат посред нощ, без разговорите да безпокоят останалите членове на домакинството.

Устройството работи по няколко начина. Ако ще говорите много, можете да използвате хендсфри функцията и да го закачите на лицето си. Но ако го ползвате за кратко от време на време, можете да го поднасяте пред устата си, когато има нужда, и да го оставите на масата, когато не говорите. Вграден сензор поддържа Mutalk в безшумен режим, когато не е притиснат към лицето на потребителя.



Няма съмнение, че устройството изглежда изключително странно и привлича погледите, така че навярно мнозина ще се смущават да го използват. Не е много ясно и доколко върши работа. Все пак Shiftall казва, че ще започне да го доставя от ноември или декември.

Коментари по темата: „Bluetooth джаджа заглушава бърборенето на обществени места”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Най-добра джаджа ще е радио-заглушител, че ми писна където седна, да дойде някой навлек с телефона и да му слушам тъпанарските разговори.

Коментар