Тестваха „първата в света“ комбинация от Wi-Fi 6E и OpenRoaming

Съвместен проект усъвършенства роуминга между клетъчни и Wi-Fi 6E мрежи (снимка: CC0 Public Domain)

Алиансът за безжични широколентови връзки (WBA) обяви, че е провел успешно тест на Wi-Fi 6E в голям университетски кампус в Европа, включващ технологията OpenRoaming.

Проектиран да позволи безпроблемно прехвърляне между клетъчни и Wi-Fi мрежи, протоколът OpenRoaming беше обявен за първи път през 2020 г. и пуснат за комерсиална употреба година по-късно. Базира се на общ набор от стандарти за преодоляване на „пропастта“ между клетъчните мрежи и Wi-Fi.



OpenRoaming предлага на потребителите безпроблемна свързаност, докато се движат в рамките на покритието на различни мрежи – клетъчни и Wi-Fi, съчетавайки удобството на мобилния роуминг с Wi-Fi 6 свързаност. Toвa позволява на устройствата да се свързват към Wi-Fi мрежи автоматично и сигурно, без потребителят да се логва повече от веднъж.

Днес OpenRoaming вече е наличен във версия 3 и може да направи роуминга по-лесен от всякога. Би трябвало това да спести стотици часове правно и административно време, свързано с установяване на споразумения за уреждане на роуминг условия.

Изпитанието, с което WBA се похвали, е проведено в Политехническия институт във Визеу (IPV), Португалия. Там технологията позволява на студенти, учители и други потребители в кампуса да се свързват автоматично към високоскоростна, сигурна, операторска мрежа от клас Wi-Fi 6, където и да се намират, на закрито и на открито, без да страдат от прекъсвания на безжичната мрежова връзка.

WBA описва успешния тест като „крайъгълен камък към пълно внедряване“, което ще даде на преподавателите и студентите нови възможности за взаимодействие с онлайн ресурси за образование. Изпитанието е реализирано съвместно от IPV и Extreme Networks, Broadcom, Intel и Samsung.



Тестът обхваща голямо разнообразие от сценарии на използване на видео с интензивна честотна лента и чувствителност към латентност в среда с висока плътност, например дистанционно преподаване с HD видео в класната стая и едновременен достъп на учениците до HD и 8K видеоклипове за дистанционно обучение.

Технологията поддържа бързо прехвърляне при роуминг между мобилни и Wi-Fi мрежи, позволявайки на потребителите да останат свързани, докато се движат в и извън кампуса, без да усетят промени в производителността, без значение колко потребители са в мрежата.

За изпитанието Extreme е разположила четири от своите точки за достъп AP4000 Wi-Fi 6E в кампуса, покривайки 1400 квадратни метра, използвани от IPV за хостване на събития в кампуса. Broadcom, Intel и Samsung са предоставили лаптопи, смартфони и таблети с 6E чипсети за провеждане на изпитанията.



Отчетена е максимална скорост на изтегляне от 1,7 Gbps по време на изпитанието. Според участниците в проекта, успехът означава, че в бъдеще ще стане възможно за университети и институти като IPV да разширят своите програми за хибридно обучение.

Коментар