Тривиална парола улеснила хакването на Holiday Inn

Хакери изтрили данните на хотелска верига Holiday Inn просто за забавление (снимка: CC0 Public Domain)

Двама хакери са извършили опустошителната кибератака срещу собственика на Holiday Inn – корпорацията Intercontinental Hotels Group (IHG) – просто „за забавление“, признаха извършителите.

Описвайки се като двойка от Виетнам, те казват, че първо са опитали атака с рансъмуер, след което са изтрили големи количества данни, когато първият им план не сработил. Двамата са получили достъп до базите данни на фирмата благодарение на лесна за отгатване и слаба парола: Qwerty1234.IHG управлява 6000 хотела по целия свят, включително марките Holiday Inn, Crowne Plaza и Regent. В понеделник миналата седмица клиенти се заоплакваха от повсеместни проблеми с резервациите и настаняването. През първите 24 часа IHG отговори на оплакванията в социалните мрежи, като каза, че компанията е „в процес на профилактика на системата“. След това, във вторник следобед, IHG призна, че хакната.

Хакерите, наричащи себе си TeaPea, са се свързали с BBC чрез приложение за криптирани съобщения, предоставяйки екранни снимки като доказателство, че са извършили кибер-пробива. Изображенията, за които IHG потвърди, че са оригинални, показват, че двамата получили достъп до вътрешните имейли на компанията в Outlook, чатовете на Microsoft Teams и сървърните директории.

„Първоначално планирахме да направим рансъмуер атака, но ИТ екипът на компанията изолира сървърите, преди да имаме възможност да я внедрим. Затова решихме да направим нещо смешно. Вместо първоначалното направихме уайпър атака“, заяви един от хакерите [уайпър – от wiper – изтриване, изличаване; кибератака, която необратимо унищожава данни, документи и файлове].

Според експерти, злодеянието носи елемент на отмъстителност заради осуетената рансъмуер акция. „Промяната на тактиката на хакерите изглежда е породена от отмъстителна фрустрация“, каза специалистът по киберсигурност Рик Фъргюсън, вицепрезидент по сигурността във Forescout. „Двамата не са успели да изкопчат пари, затова са се нахвърлили по друг начин и това абсолютно издава, че тук не говорим за „професионални“ киберпрестъпници“.

Qwerty1234 е популярна парола, защото се състои от първите шест букви и първите четири цифри на клавиатурата. „Потребителското име и паролата… бяха достъпни за всички служители, така че 200 000 служители са могли да я видят. А и паролата беше изключително слаба“, казаха двамата хакери пред BBC.„Чувствителните данни трябва да са достъпни само за служители, които се нуждаят от достъп до тези данни, за да вършат работата си, и те трябва да имат минималното ниво на достъп, за да си свършат работата“, посочи по този повод Фъргюсън.

Коментар