БАСКОМ ще подпомага дигитализацията на бизнеса у нас

Софтуерният сектор поде инициатива за повишаване на нивото на дигитализация на бизнеса
(снимка: CC0 Public Domain)

Софтуерната асоциация БАСКОМ инициира серия от тематични срещи с отделни сектори и цели индустрии – част от българската икономика, за да подпомогне процеса по дигитализацията на компаниите. Инициативата цели да осъществи контакт между софтуерни фирми, които предлагат съответни дигитални продукти и услуги, и компании, които търсят подобни решения в своите сфери.

В полезрението на инициативата Business Tree на БАСКОМ са секторите банки и финанси, образование, здравеопазване, търговия, туризъм, транспорт, строителство, индустрия и производство, машиностроене, енергетика, системи за сигурност и контрол, земеделие, околна среда и много други.



„Създаваме инициативата Business Tree в отговор на ежегодните класации, базирани на Индекса на Европейската комисия за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото, в които България е трайно на последните места. Запитахме се защо се получава този парадокс – софтуерната индустрия в България се развива много успешно, имаме чудесни специалисти, силно образование в сферата на информационните технологии, имаме имиджа на качествена софтуерна дестинация, а в същото време сме на опашката по внедряването на цифрови технологии”, заяви Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ.

„И ако промяната на застоя в обществената сфера зависи до голяма степен от държавата, то в бизнеса зависи от нас. Амбицията ни е да подпомогнем създаването на силни връзки, за да подкрепим индустриите да достигнат световното ниво на българския софтуерен сектор”, допълни той.

В бизнес срещите ще се дискутират въпроси като:

  • До каква степен концепцията за дигитализация е позната на компаниите?
  • Какви ползи очакват от нея?
  • Кои аспекти на дигитализацията са най-подходящи за съответните фирми?
  • Умната среда и мобилната интеграция на бизнеса ли са най-важните тенденции в дигиталната трансформация?
  • Какви са най-честите проблеми пред внедряването на дигитална стратегия в дадена компания?
    Кои софтуерни решения са успешно въведени в конкретната сфера и какви са резултатите?

„Софтуерният бранш ще слуша, ще вниква, ще дава идеи и ще показва възможностите на изпълнени вече решения. Искаме да положим началото на сътрудничества, които да доведат до конкретни резултати”, посочи Марина Шидероф, член на УС на БАСКОМ и инициатор на проекта.

Първото публично представяне на Business Tree ще бъде по време на форума DigiPay на 5 октомври в Интер Експо Център. Събитието не е избрано случайно. Добрата дигитална симбиоза между софтуерния и финтех секторите дава забележителни резултати в последните години и е доказателство, че масовото навлизане на високите технологии за кратко време може да спомогне за бурното развитие на цял един сектор и да бъде благотворна среда за успех на множество конкурентоспособни финтех компании.



От БАСКОМ са убедени, че добрият пример с финтех сектора може да се превърне в заразителен дори и за най-консервативните бизнеси в България. От асоциацията планират следващите срещи от инициативата Business Tree да бъдат с компании от сферата на образованието и енергетиката.

Коментар