Samsung и TSMC пред разследване в САЩ за патентни нарушения

Чиповете и устройствата на TSMC и Samsung нарушавали патенти на американска фирма
(снимка: CC0 Public Domain)

Комисията за международна търговия на САЩ (USITC) възнамерява да започне разследване срещу Samsung и TSMC, свързано с предполагаемо нарушаване на патентни права за технологии, използвани в чипове и мобилни устройства на двете компании.

USITC ще започне разследване въз основа на жалба, подадена през септември от базираната в Ню Йорк компания Daedalus Prime LLC, твърди публикация на The Register. Комисията ще проверява евентуално нарушение на разпоредби на раздел 337 от т.нар. Закон за тарифите от 1930 г., приет за защита на американския бизнес от чуждестранни конкуренти. По-специално, този раздел се занимава с нарушения на патенти.



Жалбата е свързана с чипове, произведени от Samsung по 14-нм или по-напреднала технология, както и с чипове, произведени от TSMC по 16-нм или по-съвременен процес. Разследването ще обхване също смартфони, таблети и смарт-часовници, използващи такива чипове. С други думи, предмет на разследването са огромен набор от модерни електронни устройства.

Всъщност, в съдебния процес се поставя искане за блокиране на вноса и продажбата на всички продукти, свързани с нарушения на патенти, посочени в жалбата. Според източниците, същата компания, Daedalus Prime LLC, е подала отделна жалба и срещу американския чипмейкър Qualcomm.

Daedalus Prime е класически патентен трол, притежаващ редица права върху продукти или процеси, без да ги произвежда или внедрява. Такива компании правят пари, като издават лицензи за технологии, придобити по различни начини или чрез съдебни дела. В случая това са технологии на Intel, правата върху които Daedalus Prime придоби по-рано тази година.

Очевидно става дума за няколко разследвания на USITC, инициирани от Daedalus Prime. Предполага се, че компанията възнамерява да принуди чипмейкърите да плащат за използването на технологии, патентовани някога от Intel – в противен случай те са изправени пред забрана за внос на електроника в САЩ.

Досега обаче USITC все още не е взела решение, свързано с тези жалби. Комисията възнамерява да се запознае с материалите и доказателствата и да установи самия факт на нарушение на разпоредбите на раздел 377 по предвидения от закона начин.



Междувременно преди няколко месеца Intel обяви достъпността на следваща партида от около 5000 свои патента. Това са технологии, правата за които все още не са изтекли, но вече не се считат за напреднали. Въпреки това, те могат да донесат известни доходи на Intel.

Коментар