Нов играч навлиза в метапространството

DJ партита, купони, мачове с много публика и веселие – всички това ще е виртуално в ново приложение за метапространство (снимка: CC0 Public Domain)

Надпреварата за навлизане в бизнеса с метапространство се нажежава и най-новото попълнение е фирмата за кратко видео Triller. Тя обяви, че навлиза в обещаващия бранш с платформа, наречена Metaverz.

Според Triller, нейната платформа Metaverz предоставя виртуални пространства, където потребителите могат да се събират, за да гледат музикални изпълнения и спортни събития на живо, да общуват с изпълнители и други фенове.



Първото събитие е предвидено за 22 октомври с DJ Sam Feldt, изпълняващ електронен сет от Нидерландия. След това той ще влезе във виртуалния нощен клуб на Metaverz като аватар, за да се смеси с гостите.

Виртуалното представяне е едно от 2000 събития, които Triller и нейните дъщерни дружества планират да организират през следващата година, повечето от които ще се случат в реалния свят и в Metaverz.

„Ние внимателно подготвяме всички наши събития и преживявания, така че хората да разберат какво правят“, обясни Кристофър Тауроза, ръководител на Metaverz. „Не е като да се разхождаш безцелно… Вместо това взаимодействаш с нещо, което се случва, с някакво събитие“.

Metaverz ще се конкурира с по-големи ресурси като Meta Platforms, която харчи милиарди долари, за да създаде завладяваща дигитална среда, където хората общуват, играят и работят. Нейното водещо приложение Horizon Worlds все още е в етап на разработване.

В предварителен преглед Triller показа виртуалните среди, които компанията е изградила през последните две и повече години, включително спортна арена, плажни къщи, заобиколени от вода с вълнички и палми, нощен клуб с прожекционни екрани, лазерни светлини и мраморни подове.

Има също зони за сядане, които осигуряват места за разговори на потребителите помежду им – или като аватари, или чрез предавано на живо видео, което се появява в диалогов прозорец на екрана.

Metaverz е достъпен чрез всяко устройство, свързано с интернет, през браузър. Компанията работи с Epik за създаване на игри в Metaverz. Играчите могат да печелят цифрова валута, наречена Illr Bucks, която пък може да се използва за закупуване на виртуално облекло, персонализиране на аватари или закупуване на билети за събития, организирани от Triller.



Приложението за споделяне на видео Triller стартира в сегашната си форма през октомври 2019 г. Стремежът първоначално бе да се изправи срещу по-големия съперник TikTok. Изпълнителният директор на Triller Махи де Силва казва, че засега компанията губи пари, но очаква да премине към печалба през 2023 г.

Коментар