Нов STEAM център обучава ученици и учители безплатно

Петокласници от няколко столични училища научиха първите си уроци по прилагане на технологиите при разрешаване на практически казуси в центъра Dream Space
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Майкрософт България, съвместно с Телелинк Бизнес Сървисис, откриха първия у нас STEAM (наука, технологии, инженерство, изкуства и математика) център за безплатно обучение на ученици и подготовка на учители, наречен Dream Space.

Група петокласници от няколко столични училища вече научиха първите си уроци по прилагане на технологиите при разрешаване на практически казуси. Разделени на няколко екипа, те трябваше да изследват влиянието на симулирано земетресение върху изработени от тях кули от картон. Със светнали от вълнение очи децата следяха всяка дума на ентусиазираните си млади преподавателки и дейно участваха в решаваното на поставените задачи.

Датата за откриване на центъра – 31 октомври, в навечерието на празника на народните будители, не е избрана случайно, „защото нашите преподаватели са новите будители”, каза Албена Спасова, мениджър „Образование” в Майкрософт за региона.

Новият образователен център, който се намира в офиса на Майкрософт България в София, е резултат от съвместното сътрудничество на софтуерната компания с Министерството на образованието и науката (МОН) и инвестициите, които ведомството от години прави в технологии на Майкрософт. Целта е през първия учебен сезон около 10 000 ученици и 600 учители да получат възможност за обучение по STEAM проекта.

„Искаме да създадем съвременна среда за обучение”, заяви Мишел Симънс, генерален директор на Майкрософт за региона Централна и Източна Европа, Multi-Country
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Компанията ще инвестира над 1 млн. лева в създаване на пространство, където преподаватели, ученици и родители ще намерят ресурси, които да разширят познанията им за наука и технологии, съобщи Мишел Симънс, генерален директор в Майкрософт за Централна и Източна Европа, регион Multi-Country.

„Нашият най-ценен ресурс е тази инвестиция тук. Целта ни е поколенията да израснат и да станат двигател за бъдещето ни развитие. Искаме да подкрепим партньорите ни от МОН и системата на образованието до 12-и клас в усилията по преподаване на предметите в STEAM сферата, за да създадем съвременна среда за обучение”, каза още Симънс.

„Чуваме и потребностите на учителите, които искат образованието да отговаря на изискванията на 21-и век. Преди пет години първият такъв Dream Space център бе открит в Дъблин, Ирландия, който сподели своя опит с българския екип”, поясни Симънс.

Dream Space е следващата стъпка от партньорството на Майкрософт с образователното министерство и с Телелинк Бизнес Сървисис. Платформа „Цифрова раница”, например, е създадена съвместно с Телелинк.

„Тази уникална платформа позволява програмата да се управлява от ученици и учители, като им предоставя цялото налично и предварително одобрено съдържание. Тя предоставя безопасен и сигурен достъп на учениците до ресурси и решения. Всички учители и преподаватели, т.е. около един милион и двеста хиляди потребители, разполагат с уникален акаунт, чрез който имат достъп до която и да било от платформите на училищата и на МОН”, допълни Симънс.



Центърът Dream Space в София е втори след този в Ирландия и първи за ЦИЕ региона на Майкрософт. Той е създаден по инициатива на българския офис на софтуерния гигант, като двигател на идеята е Албена Спасова, и е изграден с подкрепата на партньорите от Телелинк Бизнес Сървисис и МОН.

„Централизираният подход на министерството към всички училища в България ни подтикна да помислим какво можем да направим, за да помогнем на учителите да ползват по-интензивно технологиите, които са им предоставени”, каза Албена Спасова.

„Решихме, че трябва да приложим опита с Dream Space от Ирландия и в България като пример за добра инвестиция в образованието на ученици и учители, в съчетание с визията на МОН за промяна на образованието в посока индивидуален подход към всеки ученик. А един от начините да се адаптира този индивидуален подход е именно STEAM образованието”, сподели тя пред TechNews.bg.

Доброто образование на децата, в съчетание с интензивното използване на технологиите, ще доведе до икономически растеж, убедена е Албена Спасова, мениджър „Образование” в Майкрософт за региона Централна и Източна Европа, Multi-Country
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Към момента програмите, разработвани от МОН, предвиждат изграждане на STEAM центрове във всички училища. „Ние искаме да помагаме на директорите в изграждането им с идеи какво да бъде включено в такъв център като технологии, програма и т.н., да помагаме на учителите в подготовката им и съответно в провеждането на STEAM уроците в техните училища. А на децата ще се стремим да показваме как да работят в екип и да ги направим по-адаптивни към технологиите на 21-и век; да могат да проявяват критично мислене, да са в състояние да организират работата по проекта от самото начало – от етап проектна идея до определяне на задачите за всеки един от участниците”, разказа Спасова.

Тя е убедена, че доброто образование на децата, в съчетание с интензивното използване на технологиите, ще доведе до икономически растеж. Майкрософт има много добър контакт с МОН, технологиите на компанията се ползват във всички училища в страната и затова, според компанията, сега  е моментът да се помогне на учителите и да се инвестира в правилното ползване на технологиите в образователния процес; в обучението за работа с децата, за да се развие тяхната емоционална интелигентност.

„Засега проектът Dream Space е с хоризонт от минимум пет години, като в началото обучението е насочено основно към учителите, за да може те да бъдат подготвени, а след това да прилагат в училищата усвоеното. Ще се насочим и към ученици от селските и по-труднодостъпните райони, деца със специфични нужди и други, искаме да достигнем до широк кръг ученици. Мисията ни е да дадем шанс на всяко дете и на всеки учител. Очакваме от партньорите и от самите участници да ни подсказват кого да каним, за да успеем да достигнем до повече ученици и учители. Ще очакваме отзивите на учители и ученици, за да знаем какво и как да променяме в хода на подготовката на програмите за обучение”, уточни Спасова.

У нас около 565 хиляди ученици изучават STEAM дисциплини и развиват компетенции, затова е важно да им се помогне в изграждането на уменията, необходими в дигиталния 21-и век. Именно центрове като Dream Space ще допринесе за креативността и проактивността на учениците, заяви Десислава Василева, редактор в Учителско дело, която приветства инициативата от името но Янка Такева, председател на Съюза на българските учители.

В STEAM програмата на МОН ще бъдат инвестирани 530 милиона лева през следващите три години, съобщи Борис Герасимов, директор „Информационни и комуникационни технологии”
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Министерство на образованието и науката има визия за обучението по технологиите и я реализира чрез повече от 150 хиляди устройства, вече са налични в училищата, заедно с обучението на учителите, подчерта Борис Герасимов, директор „Информационни и комуникационни технологии” в МОН. Според него, основната пречка пред дигитализацията на образованието са учителите, а не наличието на средства. Това е факт в световен мащаб, защото учителите са много натоварени и има съпротива срещу допълнителното обучение. Затова е необходима промяна на модела и инициативи като Dream Space са стъпка в тази посока.

„STEAM програмата започна като идея, в която ще бъдат инвестирани 530 милиона лева през следващите три години. Но без подготвени учители ще има само  прекрасна техника, оборудване и кабинети и отчетени пари пред ЕК и програмите. Затова места като този нов център са важни, защото тук учителите могат да видят как работят платформите и как да използват ресурсите и технологиите в работата си с учениците”, каза Герасимов.

За Телелинк Бизнес Сървисис, като партньор в инициативата, образованието винаги е било кауза, сподели Иво Русев, търговски директор на компанията. „Това е системата, в която хвърляме най-много енергия. Вярваме, че всяка малка победа ще доведе до по-добро бъдеще”, каза той.

„Вярваме, че всяка малка победа ще доведе до по-добро бъдеще”, сподели за проекта Иво Русев, търговски директор на Телелинк Бизнес Сървисис
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

В центъра Dream Space ще се канят деца на групи от различни училища. Всеки учител може да се обади по телефона или да се регистрира в сайта на проекта, за да запише учениците си за конкретно обучение. Ще има и подготовка за учителите за тези курсове. Обучението ще може да се прилага и за останалите предмети в учебната програма.

В проекта е планирана и Dream Spacе телевизия, по която ще се показват забавни клипове, демонстрации и интервюта с изявени учени, а учениците ще получават знания и умения за решаване на практически задачи. Значителна част в образователните програми е отделена на иновативните, завладяващи и забавни технологии като виртуална реалност, Sphero Edu роботи и Minecraft: Education Edition.

Рада Станева

Рада Станева

Коментар