Тишъртка свири рок

Необичайният инструмент, който може да се облече като дреха, е дело на учени от технологичното звено по влакна и текстил на австралийския институт по научни и промишлени изследвания. Те са втъкали електронни сензори за движение в една фланелка, така че да може да свири като истинска китара.

Движенията на ръцете на евентуалните рок звезди се улавят от сензорите и се предават безжично на компютър, който ги интерпретира и превръща в музикални ноти.

Инструментът е конструиран така, че лявата ръка избира нотите, а дясната я изсвирва. Подредбата може да се обърне, ако музикантът е левак. Според темперамента, той може да свири с ръце над главата си, да се обръща наляво и надясно и да скача.

Не е ясно кога музикалната фланелка ще излезе на пазара, но тя вече е патентована и създателите й започват да пишат бизнес планове за нейната комерсиализация. Според тях, изобретението им ще намери огромен пазар, макар че истинската им цел е да представят на обществото бъдещето на интелигентното облекло.

Хората, облечени с дрехи със сензори, могат да контролират компютри и да играят компютърни игри, без да докосват мишка или клавиатура. Интелигентните дрехи могат да създават тримерни образи на пациенти във физиотерапевтични клиники, като им помагат да се научат отново да ходят след травми.

Пациентите дори биха могли да бъдат преглеждани от специалисти в друг град или държава. С помощта на електронните облекла хората могат да се учат да играят голф или тенис.

Коментар