Центрове за данни все по-често отопляват къщи и офиси в Европа

Центровете за данни са отговорни за 1% от потреблението на електроенергия в света
(снимка: CC0 Public Domain)

Европа започна да използва все по-често топлината от центровете за данни за отопление на къщи и офиси. Докато сървърите работят на пълен капацитет, за да осигурят цифровите услуги за гражданите и бизнеса, освобождавайки топлина, ЕС въвежда системи, които могат да използват тази енергия за отопление на домове, офиси и други сгради. За целта топлината от центровете за данни се прехвърля към общинските отоплителни системи.

Продължителните дискусии за това как може да се използва остатъчната топлина от дейта центровете най-накрая започнаха да дават резултат, превръщайки се в реални проекти. Първите експерименти започнаха преди години и топлината от центровете за данни вече се използва в много страни от ЕС и Обединеното кралство.



Google, Apple, Microsoft, Meta и други „хиперскейлъри” (оператори на центрове за данни от голям мащаб) работят по подобни проекти, наред с множество по-малки оператори. Изпълнението на тези проекти е на различни етапи. Например, в новите финландски центрове за данни на Microsoft ще се използват термопомпи, докато Meta (компанията зад Facebook) използва остатъчната топлина в центровете си за данни в Дания още от 2020 г., отбелязва Уол Стрийт Джърнъл.

Meta планира да осигури отопление на около 11 000 домакинства през следващата година. Северната част на Европа стана особено привлекателна за такива проекти, където компании като Equinix изпълняват своите планове. Центрове за данни на различни оператори с възможност за пренос на топлина се появяват във Финландия, Германия, Холандия и други страни.

Според представител на Холандската асоциация на центровете за данни, използването на излишната топлина е станало много по-привлекателно, отколкото преди няколко години, дори само защото доставките на газ по някои традиционни маршрути са почти преустановени.

Един от основните двигатели на прехода към нови енергийни източници е влиянието на общественото мнение, тъй като ЕС е във финалната фаза на обсъждане на нова директива, свързана с осигуряване на енергийната ефективност на компаниите. По-специално, операторите ще бъдат задължени да проучат възможността за използване на тяхната топлина в отоплителните мрежи.

Освен това се предлагат стимули за такива проекти на ниво отделни държави и дори общини, от Франция до Дания. В някои случаи преносът на топлина към общата отоплителна инфраструктура е предпоставка за получаване на разрешение за строеж.

В световен мащаб центровете за данни са отговорни приблизително за 1% от потреблението на електроенергия, според данни на Science 2020, и това ниво се запазва, въпреки скорошния експлозивен ръст в изграждането на нови центрове за данни. В Европа обаче, където гъстотата на центровете за данни е много по-висока, делът им в консумацията на електроенергия достига на места 3% или повече.



Според проучване, проведено от екологичния проект ReUseHeat, центровете за данни, разположени в близост до отоплителна инфраструктура, могат да осигурят около 50 TWh енергия на година, което е 2-3% от общото енергийно потребление на домакинствата в ЕС през 2020 г., по данни на Евростат.

Технологичните гиганти рекламират идеята за използване на топлината на своите сървъри в икономиката от поне 10 години, но доскоро подобни проекти срещаха доста бюрократични и технически пречки по пътя си. За преобразуване на топлината във „формат”, подходящ за използване в отоплителни системи, е необходимо специално оборудване.

В допълнение, енергийните компании често изискват договори за доставка на топлинна енергия за поне 10 години – никой оператор на център за данни обикновено няма такъв хоризонт на финансово планиране.



Друг проблем е необходимостта центърът за данни да бъде разположен близо до отоплителната инфраструктура, в противен случай топлината просто ще се разсее по пътя към отоплителната мрежа. И накрая, в някои страни отоплението е необходимо само за 6 или по-малко месеца в годината, поради което значителна част от излишната топлина просто ще бъде прахосана.

Въпреки това ентусиазмът на европейските политици и бизнесмени не стихва. Както казва един член на датския парламент, „ако можем да гарантираме, че топлината на центъра за данни се използва, ще спестим от сметките за енергия и ще направим нещо добро за климата”.

Коментар