Илон Мъск вгражда платежна система в Twitter

Twitter ще се развие и като платформа за финансови услуги на потребителите си
(снимка: CC0 Public Domain)

Социалната мрежа Twitter, която отскоро е под контрола на Илон Мъск, вероятно ще се сдобие със собствена платежна система. Това не е изненада, предвид предприемаческия опит на Мъск – както е известно, именно той направи PayPal световен гигант в плащанията.

В момента Twitter работи усилено върху собствена система за плащане, твърди публикация на Файненшъл Таймс. Компанията кандидатства за лицензи от американските агенции и също така разработва софтуерната платформа, необходима за стартиране на вградена платежна система.

Всичко това е част от плановете на Илон Мъск за намиране на нови източници на доходи и развитие на бизнеса на Twitter. Отговорник за проекта e Естер Крауфорд, един от новите топ мениджъри в екипа на Мъск.

Шефът на компанията иска радикално да промени формата на Twitter и да превърне социалната мрежа в супер приложение, подобно на китайското WeChat. По-специално, Twitter ще предлага финтех услуги: провеждане на транзакции между потребители, а също спестовни сметки и дебитни карти.

Мъск вече има богат опит в тази област: през 1999 г. той съосновава една от първите онлайн банки X.com, която по-късно се превърна в PayPal съвместно с друга фирма. Част от новия проект е и актуализирана платформа за съхранение и защита на потребителски данни, която също се разработва от екипа на Крауфорд.

Първите документи за регистриране на Twitter като платежна система са подадени в Министерството на финансите на САЩ през ноември. Компанията вече е подала заявления за още няколко лиценза, които ще са необходими за стартиране на нови услуги, а други ще бъдат подадени скоро. На следващ етап Илон Мъск планира да потърси подобни одобрения в други страни, за да предлага услуги извън САЩ.

Още през август миналата година, преди Мъск да поеме социалната мрежа, платформата регистрира дъщерно дружество Twitter Payments – Крауфорд вече бе назначен за негов ръководител. Проектът няма да бъде евтин: от края на миналата година новото ръководство се опитва да привлече допълнителни средства от инвеститори – те са необходими за плащане на разработчиците на супер приложението.

Предполага се, че финансовата услуга на Twitter ще включва плащания във фиатни валути, но още на етапа на разработка е предвидена и поддръжка на криптовалути. До 2028 г. услугите с плащания, според Мъск, ще носят на социалните мрежа 1,3 милиарда долара годишно.

Коментар