Предизвестени ли бяха съкращенията в Силициевата долина?

Големите технологични компании просто „оразмеряват“ растежа си от последните години
(снимка: CC0 Public Domain)

Целият ИТ сектор е в шок от мащабните съкращения, които предприе Силициевата долина. Но може би те са предизвестени и просто трябва да си спомним какво стана през последните три години, за да си дадем сметка, че беше въпрос на време да се случи, казват някои анализатори.

Социалните мрежи са пълни с историите на ИТ специалисти, които разказват почти една и съща случка : отваряйки работния си компютър някоя сутрин, установяват, че нямат достъп до фирмените системи, необходими за работа. Въпрос на секунди е за всеки от тези служители да се досети какво значи случката: съкратен е.

Meta обяви през ноември съкращаването на 11 000 позиции, т.е. 13% от персонала. Microsoft реши да се радели с 10 000 от своите хора – 5% от глобалния екип. Amazon е лидер по броя на съкратените: общо 18 000 служители, което прави 6% от работната сила. Alphabet рязко прекрати отношенията с 12 000 души, което е 6% от персонала. Spotify се раздели с 600 души, IBM – с 3900 човека, Twitter – с 3700. Списъкът продължава с големи имена и не по-малко значими цифри.

Някои в средите на Big Tech определят случващото се като своеобразна „криза на средната възраст“. Други обаче казват, че това не е неочаквано. Може да сме се надявали това да не се случи, но здравият разум би трябвало отдавна да ни е предупредил, че ще стане. След всеки ден идва нощ, след всяка планина се простира долина, след всеки икономически възход идва ред на икономически спад.

Знойното лято на ИТ индустрията

Коронавирусната пандемия доведе до бърз растеж на технологичния сектор, тъй като внезапно се наложи да работим дистанционно. Електронната търговия се разрастна на фона на локдауните по целия свят. Затворени по домовете си, хората прекарваха много време онлайн, учениците учеха през интернет. Търсенето на почти всички категории технологии не просто се ускори, а направо отхвръкна. Лаптопи, таблети и компютри, софтуер за уеб-конференции, уеб-камери и системи за споделяне на файлове – всичко това и още други видове технологии отчетоха по няколкостотин процента растеж.

Въз основа на резкия скок и бързането да се доразработят наличните продукти и услуги, големите технологични компании и множество по-малки започнаха да наемат служители около и след началото на пандемията. Пример за това са четири от най-големите технологични компании.

Броят на служителите на Amazon се увеличи от 798 000 до колосалните 1 544 000 преди скорошните съкращения. Това си е удвояване. Microsoft имаше 144 000 служители в края на 2019 г. и те се увеличиха до 221 000 през 2022 г. През същия период компанията Alphabet, оглавявана от Сундар Пичай, разшири екипа си от 118 899 до 186 779. Междувременно Meta под ръководството на Марк Зукърбърг удвои броя на служителите си от близо 45 000 до над 87 000.

Какво следва подир мощния подем?

Анализаторите са почти единодушни, като казват, че сегашните съкращения са очаквани. Големите технологични компании просто „оразмеряват“ растежа си, посочи пред NPR професорът от Columbia Business School Даниел Клум. В анализ The Washington Post отбелязва, че технологичните компании, които наемаха агресивно по време на пандемията, вероятно очаквайки бързият им растеж да бъде „новото нормално“, сега се опитват да оптимизират броя на служителите.

Компаниите се стремят да се озоват там, където биха били при нормален темп на растеж, ако я нямаше пандемията. Това беше очевидно в анонсите, направени от изпълнителните директори, докато обявяваха съкращенията: те признаха, че може би са наели прекалено много хора, водени от въодушевлението на свръх-растежа.

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг, който удвои работната си сила в годините на пандемията, сподели за погрешната си преценка, че печалбите през този период са били „постоянно ускорение“. „Онлайн търговията не само се върна към предишните тенденции, но макроикономическият спад, повишената конкуренция и загубата на рекламния пазар доведоха до това, че приходите ни са много по-ниски, отколкото очаквах. Сбърках и поемам отговорност за това“, каза той в съобщение до служителите.

„През последните две години видяхме периоди на драматичен растеж. За да съответстваме на този растеж, ние наехме хора, възприемайки икономическа реалност, която е различна от тази, пред която сме изправени в действителност днес“, каза главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай на 20 януари. Шефът на Amazon Анди Джаси също призна, че бързото наемане на хора през последните няколко години е надминало реалистичните оценки и прогнози.

В потвърждение на това скорошен анализ на Ройтерс показа, че ако всички технологични фирми съкратят 5% от работната си сила, заетостта в технологичния сектор пак би била 4,2 милиона – почти 5% повече, отколкото беше в края на 2019 г.

Разливането на проблема

Засега изглежда, че съкращенията се случват предимно в САЩ. Това не би трябвало да е изненада, като се има предвид, че най-големите технологични фирми в света са съсредоточени предимно там. Има, разбира се, известни съкращения и в други части на света.

Според някои експерти от индустрията обаче голяма част от служителите, съкратени от Big Tech в последните седмици, са чужденци. Много от тях са с временни работни визи за пребиваване в САЩ. Става дума за визи от вида H-1B – неимигрантска виза, която позволява на американските фирми да наемат чуждестранни работници в специални професии, които изискват конкретни теоретични или технически познания, а такива умения не могат да се открият на родния пазар.

Технологичните компании разчитат на този подход, за да наемат десетки хиляди служители всяка година от страни от други краища на света. Значителен брой от тези освободени кадри сега са „на улицата“ и имат трудности да останат в САЩ, за да намерят нова работа в предвидените няколко месеца, които получават по тези чуждестранни работни визи, след като загубят работата си.

А това означава, че бихме могли да очакваме в скоро време бумът на безработицата в ИТ сферата да се „разлее“ из останалата част от света.

Коментари по темата: „Предизвестени ли бяха съкращенията в Силициевата долина?”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Българин 02/02/2023 00:39 Тези хора каквото и да им е нивото (визирам тези които са започнали работа след това) правят нещо, някой ги оценява и щом решава да им плаща значи са свършили някаква полезна работа и са получили възнграждение доста над средното.

    От там нататък дали твоята майка е жална (щото моята не е), дали ТИ (или вие подобните), смяташ че ги бълва на конвейер, на кило или на литър на мен ми е все тая. Дали били добри или лоши, дали били кодери, а не програмисти, пак ми е все тая.

    Това са си ЛИЧНО ваши нафукано-тУпански мнения и дори и отзад да си заврете, пак ми е все тая.

  2. Българин

    Фофу, ти вярно си слабоумен. Ако СофтУни е едно от малкото хубави неща в България … жална ни майка. Държава да разчита на университет за бълване на програмисти на конвейер.

  3. Фофу

    Ей пак Данчо.
    Вариант 1 Неуспелият програмист и не успял да докопа голямата заплата и затова сега като чуе 4 – 5к и му се подува жлъчката от яд.
    Вариант 2 Бг работодател дето вади сигурно лични пари за заплати и след като ги брои после изкарва 3 дни в клиничен шок с неконтролируеми спазми на ръцете.

    И разбира се еничарина който изкара през 20 баира вода за се присмее на СофУни, едно от малкото хубави неща случващи се в България и дали хляб на хиляди българи и техните смейства.
    Разбира се не е само той. И други пуяци се появат разбира се, да твърдят че само и единствено те били истинските програмисти, всички други ментета.

  4. Българин

    Новите технологии винаги са били мястото където хората с по-напредничево мислене са можели да използват, за да печелят повече. Това винаги е било така. Силициевата долина стана такъв център след бума на полупроводниците преди 40 години. Това беше едно необятно поле, което младите хора, които искаха развитие можеха да жънат и да печелят много. Но като всяко едно нещо, след бума, има застой. Застой докато не дойде нещо фундаментално ново, което да отвори нови полета за жътва. Последните 5 години забелязвам едно преливане от пусто в празно по отношение на новости. Не че няма нови неща, но като цяло фундаментално нови няма. Има едни миграции към облаци (което не е нищо повече от чужди сървъри). Има някакви алгоритми за AI, които са просто напреднали търсачки. Но го няма този революционен за технологиите бум както беше откриването на полупроводниковите елементи.
    Та е нормално да има известно затишие и на работа да останат само тези хора, които наистина са в основата на нещата. Масовите “програмисти”, които вадеше примерно “софт уни”, ще се търсят по-малко…поне по света. В България като евтина дестинация може би ще имат още няколко години добра работа, просто защото западните компании ще търсят още повече евтинията.

  5. Йордан

    Програмисти, треперите ли? Хаха, май скоро заплати от 4-5к ще са мираж, така ми се струва на мен. Май, май ще минаваме на минимална заплата 😀 😀 😀

  6. Anonymous

    За кво ги пишете тея романи ?

    Съвременото общество страда масово от дефицит на внимание за това тикток е номер 1.

    Лъжат ви в училище че ако е дълго колкото война_мир ще ви плащат повече ,за да сте заети , а учителката да си взима заплата.

Коментар