Отмъщение или просто бизнес: Китай ограничава износа на технологии за слънчеви панели

Китай контролира 80% от глобалната производствена верига за слънчеви панели
(снимка: CC0 Public Domain)

В отговор на засилващите се санкции от страна на САЩ или просто в опит да забави развитието на конкурентите, правителството на Китай подготвя мерки, които ще засегнат чувствителна област на американската икономика. Китайският удар ще бъде върху бизнеса с така важните днес слънчеви панели.

Китай планира да ограничи износа на ключови технологии за производство на слънчеви панели, съобщи Уол Стрийт Джърнъл. Според експерти, това ще забави създаването на собствена производствена верига за тази индустрия в САЩ. Китайското министерство на търговията и Министерството на науката и технологиите обмислят ограничения върху износа на редица технологии, използвани за производството на ключови компоненти за слънчевите панели.

Пълен монопол в производството

В момента Китай контролира почти цялото производство на поликристален силиций, използван в слънчевите панели, а повечето от самите панели се правят също в азиатската страна. Китай освен това е монополизирал значителна част от производството на оборудване за направата на слънчеви клетки – особено за големи панели, които доминират на пазара.

Новите разпоредби за контрол на износа бяха обявени в края на декември и целят да „подсилят управлението на износа и вноса на технологии”. Кога Пекин ще вземе окончателно решение засега няма информация. Ако планът бъде приет, китайските производители на соларни панели ще трябва да получат лицензи от местните власти за износ на технологиите си.

Конкурентите са разтревожени

Представители на индустрията на САЩ вече коментираха, че предложените ограничения ясно демонстрират необходимостта от бързо увеличаване на производството на соларни панели в страната.

Известно е, че силицият се добива от силициев диоксид, като първо се получават слитъци, които се нарязват за създаване на пластини за панели с последваща допълнителна обработка, така че да могат да преобразуват слънчевата светлина в енергия. Китайските ограничения за износ касаят оборудването, използвано в междинните етапи на производството.

Доминирането на Китай в тази област предизвиква голяма загриженост в САЩ, Европа и Индия, тъй като всички региони възнамеряват активно да развиват слънчевата енергия.

Китайските компании контролират приблизително 80% от глобалната производствена верига за доставки на слънчеви панели и около половината от оборудването за производство на слънчеви панели и техните компоненти. В допълнение, само 3% от слитъците и силициевите пластини на ниво, необходимо за слънчева енергия, се произвеждат извън Китай, отбелязва Уол Стрийт Джърнъл.

Освен това, според TrendForce, днес само китайски компании са в състояние да произвеждат големи 182- и 210-милиметрови пластини, които през 2023 г. ще заемат до 96% от пазара.

САЩ бързат да организират местно производство

Миналата година САЩ приеха закон, който освен всичко друго насърчава производството на силициеви слитъци и пластини в страната, но досега такива продукти всъщност не се произвеждат там.

Много големи компании възнамеряват да инвестират милиарди долари в развитието на индустрията, като се очаква производството да бъде установено през следващите години – техническият процес е много подобен на този, използван за създаване на силициеви пластини за полупроводници.

Китай не изглежда да отмъщава на ограниченията на страната върху износа на полупроводници, а просто се надява да запази господството си в индустрията и да попречи на чуждестранните компании да създадат свои собствени производствени вериги, коментират анализатори.

Санкциите не са опостушителни

В същото време китайските санкции едва ли ще бъдат толкова опустошителни, колкото ограниченията върху износа на чипове, наложени на Китай от САЩ и техните съюзници, тъй като технологията за производство на слънчеви панели е много по-проста и американците разполагат с всичко необходимо за собствено производство.

Въпреки това Съединените щати все още са в затруднение, тъй като невъзможността за бързо организиране на производството на големи панели, поради липса на достъп до модерни технологии, ще се отрази на цената на местните продукти. Освен това намирането на алтернативи на китайските продукти може да отнеме години в някои случаи.

Известно е, че в отговор на увеличаването на митата на САЩ върху вноса на китайски панели, Пекин започна да изгражда заводи в Югоизточна Азия, които сега са отговорни приблизително за 80% от вноса на слънчеви панели в САЩ. През декември Министерство на търговията на САЩ публикува констатации, че по този начин китайските компании заобикалят тарифните ограничения, като същевременно извършват някои от най-високотехнологичните процеси в Китай.

Коментари по темата: „Отмъщение или просто бизнес: Китай ограничава износа на технологии за слънчеви панели”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Anonymous 01/02/2023 21:55 20-25 год. Не разбрах КакОв ти е проблема. Казах китайски фирми.

    А за тия последните дето реват за вода, нека да ви кажа, че вероятно не знаете.

    За последните 30 год китайците в своя велик комуно възход са изхарчили сумарно толквова енергия колкото цялото човечество откакто го има. Но ККП натиска навсякъде където някой се опита да покаже тези цифри.

    И при това е смятано само на по появилите се бетонни съоръжения и пътища. Т.е. всички Мега Гига Тера язовирни стени, електроцентрали, милионите километри железни пътища повечето с бетонни траверси, производствени и жилищни сгради и пр.

    На по тези обеми бетон е изчислено колко цемент е бил необходим, колко енергия е отишла за изпичането му, колко енергия за изваждане и превоз приблизително за добавения пясък, чакъл и пр.

    подобно и с асвалта, колко енергия трябва да се размекне омеша с чакъл, разсипе и до минаване на валяка.

    Та да, ще има катаклизми. И другаря еничар нарекъл се Българин ще рипа от кеф и ще дава акъл да учим китайски.

  2. Anonymous

    20тона вода за 1000$ май е само превоза

    На фона на съобщения за нарастващ бизнес и страх от суша в няколко части на Тайван, компании като TSMC наредиха на камионите на танкерите да увеличат водоснабдяването си.

    Всеки камион може да донесе 20 тона вода на цена NT $ 30 000 (US $ 1000 )

    Тъй като през предходната година не минаваше тайфун през нацията, няколко производители на чипове предвидиха проблема и започнаха да поръчват за камионите, но те ще осигурят само частично решение.

    Обхващайки Тропика на рака в западната част на Тихия океан, Тайван обикновено получава обилни количества валежи

    Но миналата година беше необичайно суха по исторически стандарти. Hsinchu City, дом на харесванията на TSMC и MediaTek Inc., получи само половината от дъждовете през 2020 г., отколкото предишната година.

  3. Anonymous

    Сложно е производство , за това tmsc суша_нямало вода в язовирите и няма чипове.

    Ако в бг няма язовири за НАПОЯВАНЕ от време оно няма да има вода в градовете
    камо ли вода 10Мома за производство на…

    Тайван е изправен пред най-тежката си суша от 56 години, предизвикателство за водоемките сектори на икономиката от производителите на чипове до текстилните фабрики и ферми.

  4. Anonymous

    20-25 год.

    от ’79(40г) японски фирми произвежда и в тайван,малайзия,индонезия,сингапур,хонк.конг …

  5. Фофу

    Хайде ревете си за руските и китайски бащици. Това, че американците се полакомиха и разглезиха за едни 20-25 год. с евтии китайски стоки, не значи че не са се справял преди това и без тях.

    Даже закъсняха (САЩ) с мерките и ги оставиха твърде дълго докато успяха да понаваксат с военна мощ. Още преди 10 год трябваше да спрат всички внос износи и да ги оставят да се връщат в пещерите и да излзиат само денем да пасат трева и да бият чело пред портрета на Мяу.

    Това е то кУманиста, неблагодарна твар. Американците изгониха японците от Китай където една шепа японци ги правеха на диви и щастливи маймуни. Имали са даже поне 2 лаборатории за експерименти с хора насред Китай. Но кУмнаста не го е грижа кой е помогнал на хората, а как да се възкачи и остане на власт.

  6. Българин

    Йордан, от къде да вложат? Нещо васалите им все повече се дърпат да им дават. А САЩ е държава, която живее на кредит от други държави. Дълга тема, но САЩ вече не са хегемон, а когато живееш на кредит и ти спрат евтините ресурси .. обикновено следващата стъпка са вътрешните размирици.

  7. Anonymous

    Трябва сусидирани ток/газ/вода/райотна ръка за еврини панели.

    За евтин ток трябва първо да се забият 200млрд за я.централи

    За евтина вода трбва да се посреои завод за тръби + завод за произв на почистващи инсталации на водата

    За евтин газ трябва теъбопроводи/дългосрочни договори или газови пристанища.

    За еврина работна ръка трбва да клавиатуриш дигитална валута с нея да изкупуваш облигацит/дълга на предприятията
    …..

  8. Йордан

    Ако Щатите вложат малко, за период от 6 до 12 месеца ще задминат Китай в абсолютно всичко.

Коментар