За първи път съдия призна, че е използвал ChatGPT при вземане на решение

Изкуственият интелект ChatGPT вече навлиза и в процеса на вземане на съдебни решения (снимка: CC0 Public Domain)

Съдия в Колумбия използва изкуствения интелект ChatGPT, за да вземе съдебно решение. Това е първият път, когато правно решение е взето с помощта на AI текстов генератор – или поне първият известен случай.

Хуан Мануел Падила Гарсия, който председателства Първи окръжен съд в град Картахена, заяви, че е използвал инструмента с изкуствен интелект, за да зададе правни въпроси по конкретен казус, и е включил отговорите в решението си, според съдебен документ от 30 януари 2023 г.

„Аргументите за това решение ще бъдат определени в съответствие с използването на изкуствен интелект (AI)“, пише Гарсия в решението, което е преведено от испански. „Съответно ние въведохме части от правните въпроси, поставени в това производство“.

„Целта на включването на тези текстове, създадени от AI, по никакъв начин не е да замени решението на съдията“, добави той. „Това, което наистина търсим, е да оптимизираме времето, прекарано в изготвянето на решения след потвърждаване на информацията, предоставена от AI“.

Случаят включва спор със здравноосигурителна компания за това дали дете с аутизъм трябва да получи покритие за медицинско лечение. Според съдебния документ, правните въпроси, въведени в инструмента за изкуствен интелект, включват „Освободено ли е непълнолетно лице с аутизъм от плащане на такси за терапия?“ и „Взела ли е юриспруденцията на конституционния съд благоприятни решения в подобни случаи?“

Гарсия включва пълните отговори на чатбота в решението и така става първият съдия, който признава, че го е направил. Той е включил собствените си заключения в приложимите правни прецеденти и казва, че AI е използван за „разширяване на аргументите на приетото решение“. След детайлизиране на разговора с AI съдията приема получените отговори и собствените си правни аргументи като основание за съдебното решение.

Колумбийският закон не забранява използването на AI в съдебни решения. Но системи като ChatGPT могат да носят в себе си елементи на предубеждение, дискриминация или грешка. Езиковият модел не съдържа действително „разбиране“ на текста – той просто синтезира изречения въз основа на вероятност от милионите примери, използвани за обучение на системата.

Въпреки че случаят очевидно е първият, която съдия признава, че използва AI текстов генератор като ChatGPT, някои съдилища вече прибягват до автоматизирани инструменти за вземане на решения при определяне на присъдите или за това дали обвиняемите за престъпления да бъдат освободени под гаранция.

Употребата на AI системи в съдилищата беше силно критикувана от застъпниците на етиката в изкуствения интелект, които посочват, че софтуерните системи редовно „укрепват расистките и сексистките стереотипи и засилват съществуващите форми на неравенство“.

Макар в колумбийския съд изкуственият интелект да е използван най-вече за ускоряване на изготвянето на решение и отговорите му са проверени по факти, това вероятно е знак, че предстоят интересни събития в близко бъдеще.

Коментари по темата: „За първи път съдия призна, че е използвал ChatGPT при вземане на решение”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Лоша новина , ситуацията вместо да се оправя
    става
    аi_безнадежна

    Ai – диктатор ксенофоб

    …Ai софтуерните системи редовно „укрепват
    расистките и
    сексистките стереотипи и засилват съществуващите форми на неравенство

Коментар