Изкуствен интелект ускорява три пъти проектирането на чипове

AI е изключително ефективен в сложна дейност като проектирането на чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Изкуственият интелект навлиза смело и в една изключително сложна и прецизна дейност – проектирането на чипове. Оказва се, че AI вече помага за създаване на нови чипове за центрове за данни, смартфони и устройства за интернет на нещата (IoT), като намалява консумацията на енергия и рязко повишава производителността на разработчиците.

Synopsys, разработчик на софтуер за електроника и дизайн на чипове, обяви, че нейният инструмент DSO.ai вече е помогнал успешно за проектирането на стотици чипове. Компанията очаква тенденцията за използване на AI в дизайна на чипове да продължи по възходяща линия.

AI инструментът на Synopsys позволява на компании като STMicroelectronics и SK Hynix да ускорят разработката на полупроводници във все по-конкурентна среда, отбелязва ExtremeTech.

През последните няколко години търсенето на нови чипове се увеличи и разходите за разработка скочиха до небето. Инструменти като DSO.ai са създадени специално за намаляване на разходите за проектиране, като оптимизират разположението на компонентите на чипа вместо хората-инженери.

Стотици разработени с помощта на AI чипове показват намаление на консумацията на енергия до 25%, при трикратно увеличение на производителността на инженерите.

SK Hynix съобщава, че използването на DSO.ai е намалило площта на клетката памет с 15% и общия размер на матрицата с 5%. Инструментът е особено полезен при проектирането на дизайни с няколко кристала на една подложка, което изисква много рутинна работа.

Същевременно Synopsys твърди, че DSO.ai не взима работата на никого (все още), но може да автоматизира досадни, повтарящи се дейности, които отнемат инженерно време, като по този начин позволява на хората да се съсредоточат върху реални иновации и нови проекти.

Така например, дизайнът на чипове с помощта на AI може да позволи на компании, които нямат много инженери, да разработят по-модерни чипове. Въпреки това нито една технология, която автоматизира дейностите, извършвани преди това от хора, не е довела до повече работни места.

С последните иновации в областта на изкуствения интелект процесът на създаване на продукти и съдържание драстично се променя. ChatGPT на OpenAI, вече вграден в услугите на Microsoft, може да пише истории, да генерира компютърен код и да отговаря на заявки за търсене на естествен език.

Междувременно Dall-E на OpenAI побеждава хората в състезания по изкуство. AI също се използва в игри и 3D технологии – например от Nvidia за увеличаване на кадровата честота с DLSS.

Изкуственият интелект вече не е абстрактна идея – все по-често плодовете на неговия труд се срещат в ежедневието. Засега това е добре. Но какво ще се случи занапред? Предстои да видим…

Коментар