Кадри и финансиране не достигат на китайската чип-индустрия

Китай се опитва да замени вноса на полупроводници със собствени чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

В последните години Китай прави всичко възможно да развие своята полупроводникова индустрия и да стане по-независим от чуждите технологии. Но азиатската страна се натъква на трудности, които не са продиктувани само от санкциите на САЩ, сочи доклад на учени. Те идентифицират два основни проблема: недостиг на кадри и финансиране.

Още през 2020 г. властите на КНР се опитаха да разработят план за заместване на вноса в полупроводниковата индустрия, тъй като отделни китайски компании бяха обект на санкционни ограничения от страна на САЩ. Сега, когато натискът се засили, китайски учени идентифицираха редица проблеми, които възпрепятстват напредъка на местната полупроводникова индустрия – това са преди всичко недостиг на квалифициран персонал и финансиране за фундаментални изследвания.

Констатациите, за които съобщава Блумбърг, бяха огласени наскоро в статия от двама старши академици на Китайската академия на науките – Луо Джунвей и Ли Шушен. Статията е публикувана в китайските социални мрежи и има за цел да хвърли светлина върху състоянието на плана за заместване на вноса в полупроводниковата индустрия на страната.

Очаквано, академиците в своите препоръки следват Си Дзинпин, който вече очерта основните вектори в тази област по време на речта си на есенния конгрес на КПК. Според ръководителя на китайската държава, местната индустрия трябва да преодолее санкциите на САЩ чрез модернизиране и премахване на слабите звена във веригите за доставки.

Китайските производители, според академиците, трябва да изградят портфолио от патенти, обхващащи модерни материали, компоненти и методи за производство на чипове, които ще позволят на местните компании да се отърват от зависимостта от американските технологии.

„Трябва да насърчаваме онези учени, които преследват целите на оригиналното развитие и се отказват от примитивното и монотонно следване на чужди идеи”, призоваха представители на китайската научна общност. Основните проблеми в китайската полупроводникова индустрия, според тях, сега остават недостигът на персонал и финансиране за фундаментални изследвания.

Китайските академици не разглеждат възможната консолидация на усилията на САЩ, Холандия и Япония в областта на ограничаването на достъпа на китайски компании до модерно литографско оборудване, нито предлагат ответни мерки – тези въпроси не са обсъждани и на закрити срещи на Академията на науките, според източниците на Блумбърг.

Коментар