Китайски учени с план за измъкване от санкциите на САЩ

Собствените изследвания и разработки са ключът за излизане от примката на санкциите
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайската технологична индустрия работи в условия на засилващи се санкции от страна на САЩ, които вече повлияха негативно на редица успешни компании – в бизнеса със смартфони, телеком оборудване, чипове и др. Но азиатската страна разработва усилено стратегии и планове за измъкване от примката на ограниченията, наложени от САЩ и техните съюзници.

Учени от Китайската академия на науките имат идея как бързо да освободят местната полупроводникова индустрия от западните санкции и зависимостта от чуждестранни технологии, съобщи The Register. Планът включва на първо място мащабни инвестиции в научни изследвания и парични стимули за специалистите, които ще провеждат тези изследвания. Авторите на плана са убедени, че това ще позволи на индустрията да се развива със същите високи темпове, каквито са заложили САЩ и Южна Корея.

Идеите на китайските учени са представени в статия от академиците Луо Джунвей и Ли Шушен. На първо място в плана са фундаменталните изследвания в областта на физиката на полупроводниците – без това, смятат учените, Китай няма да може да изгради жизнеспособна ИТ индустрия. Авторите на плана посочват няколко основни стъпки, които могат да гарантират на Китай предимства на собствените полупроводникови разработки:

Стимулиране на талантите

Всичко, което Китай трябва да направи, за да постигне независимост и величие на своята полупроводникова индустрия, е да изследва правилните теми. Но това е невъзможно да се реализира без квалифициран персонал, така че страната трябва да търси таланти за провеждане на тези изследвания. Талантите трябва да бъдат насърчавани както материално, тоест с пари, така и морално – като бъдат хвалени за техните заслуги и усилията, вложени в работата им.

Но провеждането на научни изследвания, без да бъдат използвани в практиката, е път за никъде, отчитат учените. Наложително е да се комерсиализират разработките на изследователите, така че създадените от тях технологии или откритите явления да се използват в производството на чипове.

Повече собствени патенти

Луо Джунвей и Ли Шушен виждат проблем за всички ИТ компании по света – патентите принадлежат на някой друг, не на тях. Учените пишат, че това е истинска катастрофа за съвременен Китай – според тях, проектирането и производството на чипове по съществуващите технологии неизбежно ще означава използване на нечия защитена интелектуална собственост.

Ето защо двамата учени призовават китайската политика за полупроводниците „активно да насърчава духа на учените, търсещи оригиналност, и да се съпротивлява на повтарящи се последващи изследвания на ниско ниво”. С други думи, те настояват властите да насърчават специалисти, които могат да измислят нещо ново в ИТ сферата, а не онези, които просто копират идеите на други с минимални промени.

Следване на примера на други страни

В момента КНР силно страда от разрушителното влияние на западните санкции върху индустрията на информационните технологии, която се развива бавно. САЩ правят всичко възможно, за да унищожат производството на полупроводници в Китай, по-специално забраняват на някои компании да доставят оборудване за производство на чипове в Поднебесната, а други да купуват компоненти за своето оборудване от Китай. Освен това те добавят китайски ИТ компании към своя „черен списък”, лишавайки ги от достъп до технологии и патенти.

Сред жертвите е YMTC, някога суперобещаващ производител на чипове памет, който само за седем години съществуване изгради модерна фабрика с пълен производствен цикъл и завършва изграждането на втори, още по-напреднал завод. YMTC е под санкциите на САЩ едва от декември 2022 г., но това вече доведе до масови съкращения, включително на инженери.

Планът на Луо Джунвей и Ли Шушен включва намаляване до нула на вероятността подобна ситуация да се повтори. Учените са убедени, че трябва да се проведат многобройни изследвания по примера на Южна Корея и Съединените щати – тези страни, в търсене на иновации, редовно излизат извън рамките на установената физика на полупроводниците.

Намерения и реалности

Статията се занимава основно с теоретичната страна на производството на полупроводници, а практическата страна е спомената само мимоходом. Междувременно това също е голям проблем за Китай – страната все още не е в състояние да намери талантливи учени, да финансира техните изследвания и да започне производството на чипове без чуждо оборудване.

САЩ по всякакъв начин пречат на холандската компания ASML да доставя литографско оборудване на Китай. Това е най-големият доставчик на такива машини в света. Китай, след като загуби достъп до литографско оборудване, е бил принуден няколко пъти да открадне технологии и разработки от ASML.

Ръководството на ASML изобщо не харесва това състояние на нещата. Съдебните дела са в ход, но компанията наистина иска да доставя продуктите си в Китай, без да поглежда към Темида. Това желание доведе до своеобразен протест – през януари 2023 г. топ мениджъри на ASML обявиха, че повече няма да се подчиняват на САЩ по този въпрос.

Коментари по темата: „Китайски учени с план за измъкване от санкциите на САЩ”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    евроатлантическият дух ще остави на азиатско-комунистическата сянка да им гледа сеира.

  2. Linuk

    Тази статия не политкоректна. Къде е евроатлантическия дух?

Коментар