Демо-система за улавяне на CO2 от въздуха заработи в Колорадо

Демонстрационният завод в Колорадо за улавяне на CO2 от атмосферата
(снимка: Global Thermostat)

Напоследък стават все по-актуални технологиите за улавяне на въглероден двоукис от въздуха. На такива инсталации се възлагат надежди да решат наболелия проблем със замърсяването на атмосферата и причиненото от него глобално затопляне, което пък води до климатични промени, според учените.

Демонстрационна инсталация на Global Thermostat за директно отстраняване на въглероден диоксид (CO2) от атмосферата наскоро беше пусната в Колорадо, САЩ. Засега системата, предназначена само за демонстрация на технологията, изхвърля получения газ обратно във въздуха. Целта на проекта е да развие технологията и да привлече потенциални клиенти. Разработчиците очакват, че системата ще функционира просто като Lego и ще бъде овладяна от широк кръг клиенти.

Компанията Global Thermostat е основана през 2010 г. и веднага прави фурор, отбелязва The Verge. Тя e смятана за една от малкото, които предлагат осъществима стратегия за директно отстраняване на въглеродния диоксид от атмосферата. През 2019 г. Бил Гейтс посочи Global Thermostat като една от 10-те най-революционни технологии на следващото десетилетие. Две години по-късно компанията беше разтърсена от етичен скандал с главния изпълнителен директор и успоредно с това се разчу за финансови нередности.

Новият директор, Пол Нахи, дойде от сектора на слънчевата енергия и постави бизнеса на Global Thermostat на нова основа. Преди него работата на компанията беше изградена на същия принцип като тази на конкурентите в лицето на швейцарската Climeworks, американската CarbonCapture и др. Всички те независимо създадоха и популяризираха проекти за мощни инсталации за директно отстраняване на CO2 от атмосферата.

Всяка от тези компании трябваше да се справи с много проблеми – от избора на място до създаването на инфраструктура и решенията за обезвреждане на уловения въглероден диоксид. Това е огромен комплекс от дейности, в които всеки бизнес може да затъне. Новият директор на Global Thermostat разбра, че подобен подход не е неговият начин на действие.

Въз основа на собствения си опит в продажбата на слънчеви панели, Пол Нахи започна да популяризира модулни дизайни на инсталации за улавяне на въглероден двуокис. Те трябва да бъдат лесни за мащабиране и ефективни – това е на първо място. Днес цената на извличането на всеки тон CO2 от атмосферата е около 600 долара. Global Thermostat обещава да намали наполовина тази цена за две години. За целта компанията изгради нова тестова площадка в Колорадо, която ще се превърне и във витрина на проекта.

Междувременно зелени активисти обвиняват Global Thermostat в сътрудничество с петролни и газови компании. Всъщност фирмата е сключила финансови сделки с ExxonMobil и Tokyo Gas. По този начин добивните компании могат да замажат очите на обществеността, вместо просто да продължат напред и да спрат копаенето, смятат активистите.

„Не мисля, че някой вярва, че внезапно светът ще спре да използва нефт и газ. Бих се радвал, ако това се случи, но просто не е възможно”, каза Нахи пред The ​​Verge. С други думи, той приема неизбежното, но участва в промяната към по-добро.

Времето е добро за Global Thermostat и други играчи също може да се включат в директното отстраняване на CO2 от атмосферата. Администрацията на Джо Байдън даде тласък на технологиите за премахване на въглеродния диоксид чрез приемане на Закона за намаляване на инфлацията, който увеличи повече от три пъти данъчните кредити за проекти за директно улавяне и съхранение на CO2.

В допълнение, двупартийният Закон за инфраструктурата, подписан през 2021 г., предоставя 12 милиарда долара за улавяне и съхранение на CO2. С финансиране от Министерството на енергетиката, инженерната и строителна компания Black & Veatch започна работа с Global Thermostat по проектиране на инсталация за директно улавяне на CO2 от 100 000 тона годишно.

Демонстрационният завод на компанията в Колорадо, за справка, улавя само 1000 тона CO2 годишно. Един мащабен проект ще помогне технологията да стане по-добра и по-ефективна. Всички се надяват това да се случи.

Коментар