
Нова китайска разработка обещава да се справи с въглеродния двуокис в морската и океанската вода. Учените са модифицирали микроби, за да преобразуват CO₂ от водата в пластмаса, храна и гориво.
Морската и океанската вода съдържат 150 пъти повече разтворен въглероден диоксид, отколкото атмосферата. Това не само води до изменение на климата, но и до унищожаване на биоразнообразието в световните океани, които са прекомерно подкиселени от въглероден диоксид.
Научни екипи от цял свят се опитват да решат проблема с извличането на CO₂ от морската вода. Основният въпрос е: как да се направи това възможно най-евтино? Екип от китайски изследователи има свой собствен отговор: модифицирани микроби, става ясно от публикация на NewAtlas.
Climate Interventions изчислява, че премахването на един тон CO₂ от морската вода, например чрез електролиза, в момента струва 373 долара. Учени от Китайската академия на науките (CAS) и Университета за електронни науки и технологии на Китай обещават намаляване на тази цена до 230 долара на тон.
Предложеният от тях процес за директно отстраняване на въглероден диоксид от морската вода достига 70% ефективност и изисква само 3 kWh на килограм CO₂. Полученият продукт може да се използва за производство на гориво, лекарства, храна и биоразградима пластмаса.
В технологичната верига за извличане на CO₂ водата се взема директно от морето или океана. В първия етап тя се подкислява, което води до интензивно отделяне на въглероден диоксид. След това водата се регенерира и изхвърля, а въглеродният диоксид се изпраща за по-нататъшна обработка.
В реактор с катализатор на основата на бисмут от CO₂ се произвежда мравчена киселина, която е богат на въглерод хранителен източник за микробите.
Така получената киселина се подава в реактор, съдържащ модифицирани микроорганизми Vibrio natriegens. Микробите се хранят с мравчена киселина по време на жизнения си цикъл, произвеждайки янтарна киселина, която служи като основа за много полезни процеси.
По-специално, янтарната киселина се използва за производство на биоразградими пластмаси, гориво, различни химични съединения и аминокиселини, което я прави подходяща за създаване на хранителни и фармацевтични продукти.
Китайските учени, предложили тази технологична верига, сега проучват възможности за разширяване на процеса, като се надяват да го доведат до търговски мащаб в рамките на няколко години.
