Илон Мъск основа компания за изкуствен интелект

Илон Мъск заяви амбиции и в технологиите за изкуствен интелект с нова компания
(снимка: Elon Musk / Twitter)

Очаквано, но може би с известно закъснение, Илон Мъск регистрира компания за изкуствен интелект. Досега предприемачът задаваше пътя към нови индустрии, като например електромобилите и сателитния интернет, но в сферата на изкуствения интелект вече има изявени лидери в лицето на Google и Microsoft. Все пак шефът на Tesla, SpaceX и Twitter е замесен и в прохождането на AI стартъпа OpenAI.

Участието в бизнеса на OpenAI, която миналата година даде тласък на технологиите за генеративен изкуствен интелект с ChatGPT, не попречи на Илон Мъск да създаде собствен специализиран AI стартъп. Според официални документи, на които се позовава Уолстрийт Джърнъл, милиардерът е регистрирал X.AI Corp. в Невада, чието име косвено показва профила на бъдещите дейности.

Twitter, която отскоро е собственост на Мъск, промени името си на X Corp. и също попада под юрисдикцията на Невада. Според правни експерти, законите на този щат дават на лидерите и собствениците на бизнес по-добра защита отколкото в щата Делауеър, където Twitter беше регистриран преди това. Структурата-майка на X Corp. носи името X Holdings Corp., като все още е трудно да се прецени каква връзка има с тях новорегистрираната X.AI Corp.

Илон Мъск е посочен като единствен директор на X.AI, а бизнес мениджърът на семейството му Джаред Бърчал е номинален (фиктивен) директор. Той също така ръководи Neuralink, стартираща компания, основана от Мъск за създаване на импланти, които играят ролята на интерфейс между човешкия мозък и компютър.

През 2018 г. Илон Мъск напусна OpenAI на фона на конфликт с настоящия изпълнителен директор Сам Алтман. Милиардерът разкритикува бота ChatGPT, създаден от OpenAI, тъй като смята, че моделът на изкуствен интелект, използван от компанията, е политически пристрастен. Самият Мъск отстоява идеята за създаване на по-ориентиран към истината модел, въпреки че не дава допълнителни обяснения по този въпрос.

Не толкова отдавна Мъск нае Игор Бабушкин, специалист по изкуствен интелект, който работеше в DeepMind Lab на Alphabet (Google). Той се опита да привлече и няколко служители на OpenAI, което показва нескрития му интерес към създаване на собствена система за изкуствен интелект.

От една страна, AI е необходим за управление на огромния парк от електрически превозни средства и хуманоидни роботи, които Tesla скоро ще започне да произвежда. От друга страна, Илон Мъск може да е изкушен от приложение на AI технологиите в развитието на Twitter.

Наскоро, заедно със съмишленици и видни фигури в индустрията, Мъск стартира петиция, която призовава за спиране на тестването на нови модели на генеративен изкуствен интелект за шест месеца, тъй като през това време ще могат да се разработят някои стандарти и правила за безопасност в AI сферата.

Може би зад тази шумно огласена инициатива за пауза в изкуствения интелект се крие желанието на Мъск да създаде своя собствена AI технология, която ще съумее да конкурира ChatGPT, докато не е станало твърде късно.

Коментари по темата: „Илон Мъск основа компания за изкуствен интелект”

добавете коментар...

  1. :o)

    както съм казал, тоя когато пръдне създава новини, а той често пърди
    КВО МИ ДРЕМЕ КВА КОМПАНИЯ БИЛ СЪЗДАЛ ТОЯ ЕДНА ОТ ХИЛЯДИТЕ МУ?

Коментар