Надуваема конструкция предпазва дрон от сблъсъци

SoBar може да се използва при операции по търсене и спасяване след природни бедствия
(снимка: Arizona State University)

Учени от Държавния университет в Аризона (ASU) разработиха дрон с надуваемо тяло. Благодарение на това, устройството не се проваля при сблъсък с препятствия, а просто отскача от тях и продължава да работи.

Електронните компоненти и витлата на дрона, наречен SoBar, са твърди като на конвенционалните квадрокоптери, а основната надуваема конструкция е изработена от найлонова тъкан с полиуретаново покритие, съобщи Лабораторията по роботика и интелигентни системи на ASU.

Рамената на квадрокоптера излизат извън витлата, така че в случай на сблъсък и падане върху хоризонтални повърхности вероятността от повреда на лопатките е относително малка.

Друга характеристика на SoBar е монтираният отдолу грайфер със стоманени бистабилни листови пружини в найлонови втулки. Когато ръкохватката се притисне силно към обект, като например клон на дърво, пружините изскачат и се увиват около опората, позволявайки на дрона да „седи” върху нея за неопределено време.

Когато възникне необходимост дронът да продължи да лети, найлоновите ръкави се надуват, за да се втвърдят, докато пружините вътре се връщат в плоско положение, освобождавайки дрона. Захващането става за 3 милисекунди, а освобождаването отнема 3 секунди.

На практика SoBar може да се използва при операции по търсене и спасяване след природни бедствия. По време на такива операции дроновете често трябва да се движат в тесни пространства, където има риск от сблъсък с отломки и други предмети.

Коментар