ЕС се зае с риска и авторските права на изкуствения интелект

Базираните на AI инструменти ще бъдат класифицирани според нивото им на риск
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският съюз възнамерява да въведе класификация на риска от AI и норми за прилагане на авторските права върху изкуствения интелект. Пред финализиране е и подготвяният от години закон за AI.

Компаниите, внедряващи генеративни AI платформи като ChatGPT, ще трябва да разкрият използването на защитени с авторски права материали за тяхното обучение. Това предложение вече е внесено в Европейския парламент, съобщи Ройтерс.

Европейската комисия разработва Закона за изкуствения интелект (AI Act) от почти две години – документът е насочен към регулиране на новите технологии в областта на AI. Европейските законодатели и страните-членки на ЕС сега финализират подробностите по документа.

Базираните на AI инструменти ще бъдат класифицирани според нивото им на риск: минимален, ограничен, висок или неприемлив. Най-голямо безпокойство будят решенията, свързани с биометричната идентификация на лице, разпространението на невярна информация и дискриминационният език.

Не се предвижда забрана на високорискови технологии с изкуствен интелект, но разработчиците на тези технологии ще трябва да осигурят максимална прозрачност в дейността си.

Създателите на генериращи AI платформи като ChatGPT и генератора на изображения Midjourney ще трябва да разкрият информация за използването на защитени с авторски права материали при обучението на тези системи. Това предложение е получено преди не повече от две седмици.

Според източниците на Ройтерс, първоначалният план е бил да се забрани изцяло използването на защитени с авторски права материали, но впоследствие това предложение е изоставено в полза на прозрачността.

Коментари по темата: „ЕС се зае с риска и авторските права на изкуствения интелект”

добавете коментар...

  1. Българин

    Абсолютно правилно. И така ще се види, че “изкуствения интелект” е просто една индексираща търсачка с модел за писане на граматически правилен текст.

Коментар