Космически компании от ЕС се обединяват за сателитен интернет

Сателитният интернет може да гарантира технологичен суверенитет
(снимка: CC0 Public Domain)

Водещи европейски сателитни и космически компании се обединиха, за да участват в сателитен проект на Европейския съюз на стойност 6 милиарда евро, известен като IRIS². Целта му е да покрие цяла Европа със сателитен интернет.

Според представители на Европейския съюз, на които се позовава Блумбърг, проектът трябва да укрепи технологичния суверенитет на Европа. Консорциумът ще бъде управляван от аерокосмическите производители Airbus SE и Thales Alenia Space SAS, както и от сателитните оператори Eutelsat Communications SA, SES SA и Hispasat SA.

Ако консорциумът спечели договора, той ще трябва да изгради система от стотици сателити в няколко орбити, от традиционната геостационарна траектория на разстояние около 35 000 километра от Земята до по-близки.

IRIS², което означава Satellite-Based Resilience, Connectivity and Security Infrastructure, ще осигури достъп до интернет на правителствени агенции, включително министерства на отбраната, както и на бизнеса. Проектът също така ще обхване части от ЕС, които нямат интернет.

ЕС се надява чрез сателитната мрежа да подсигури комуникациите на критична инфраструктура и да укрепи своя технологичен суверенитет, докато други страни като Китай и частни компании разработват свои собствени системи.

Мрежата Starlink на Илон Мъск в момента е най-голямата със сателити на ниска орбита. Вече са изстреляни хиляди сателити с помощта на ракетите на SpaceX.

Сателитите на ниска земна орбита са разположени на по-малко от 1000 км от повърхността на планетата и осигуряват по-високи скорости на връзката. Но подобни мрежи изискват много повече сателити, отколкото мрежите от сателити на по-високи орбити, за да покрият същата област.

IRIS² ще започне да предоставя услуги през следващата година и ще достигне пълен капацитет до 2027 г. Според изявление от март, приносът на ЕС към общите разходи ще бъде 2,4 милиарда евро. Други 685 милиона евро ще дойдат от Европейската космическа агенция, а останалите – от частния сектор.

Коментар